Co. 374 ‘Canopus’ (1961)

Leestijd: 2 minuten

Mevr. John E. C. Kulukundis, liet maandagmiddag omstreeks half vijf het 14.440 ton metende shelterdeck-schip “Canopus” te water door slechts een handle van links naar rechts te bewegen. De champagne spoot tegen het schip, dat bij de N.V. Werf Gusto v h Firma A. F. Smulders te Schiedam te water is gelaten. Het is gebouwd voor rekening van de Sociedad Transoceana Canopus S. A.

Het motorschip ‘Canopus’ is een modern vrachtschip, economisch in het gebruik, ingericht voor vele soorten lading en voor de vaart in ieder klimaat. Het is een zusterschip van de “Castor”, dat in september 1960 door IHC Holland aan de eigenaar de heer Kulukundis, werd afgeleverd. Het silhouet is zeer opvallend. Van de zes ruimen bevinden zich er vijf voor de machinekamer. Deze ruimen hebben alle MacGregorluiken; In de ruimen zijn voorzieningen getroffen voor het plaatsen van tussenschotten voor graanvervoer.

Het laadgerei bestaat uit twaalf 5-tons laadbomen en één van dertig ton, zodat ook zware stukken met eigen laadgerei geladen en gelost kunnen worden. De ‘Canopus’ is gebouwd naar de eisen van Lloyds hoogste klasse I00 A 1 met versterking voor zware lading zoals erts. De nautische uitrusting omvat o.a. tolkompas en automatische besturing. De ‘Canopus’ heeft accommodatie voor een bemanning van 43 koppen. Voor de voortstuwing is gekozen een zes-cylinder tweetakt Stork dieselmotor met een vermogen van ruim 7000 pk. Het schip heeft een lengte van 157.4 m. en een breedte van 19,5 m. (64′). De capaciteit voor laadruimen is ruim 22.474 m3. Het kan een snelheid bereiken van 16 knopen.

Bij de tewaterlating waren o.m. aanwezig P. A. Verykios de consul van Griekenland, J.W. Peek en door de commissaris van politie de heer K. Rijpma. De heer H.J.A.M Smulders sprak later in de ontvangstzaal in het Engels een woord van dank tot de Griekse reder Kulukundis. Mevr. Kulukundis sprak eveneens in het Engels tot de aanwezigen.


Bron: Rotterdams Dagblad / Algemeen Dagblad | 1961 | 31 januari 1961

Laatst bijgewerkt op: 2 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf