Co.32 Slibzuiger ‘M.O.P. 224C (1949)

Leestijd: < 1 minuut

Voor het Ministerie van Openbare Werken van Argentinië, werd zaterdagmiddag op de werf Gusto een zelfvarende slibzuiger met eigen laadruimte door Mme S. E, Varela Keen de Bunge te water gelaten. De voltallige directie van de werf, alsmede tal van personen uit scheepvaart-en Argentijnse diplomatieke kringen waren bij deze tewaterlating tegenwoordig. Het schip, dat een lengte heeft van 100 m. liep enige tijd nadat de handle voor het wegtrekken van de klink, was overgehaald, vlot van stapel.

Omdat de plechtigheid op zaterdagmiddag plaats had, waren vele arbeiders met hun familie naar de werf gekomen om te zien, of hun werkstuk zonder ongelukken het natte element zou kiezen.

De bouw van het schip, dat de monding van de Rio de la Plata van slib vrij moet houden met de stofzuigerslang, die tot op 15 M diepte kan zuigen, is in opdracht gegeven aan de Industriële Handelscombinatie Holland, en via deze bij de Gusto een harer Vennoten, geconstrueerd.

De slibzuiger kan 2000 m3 slib in de eigen laadruimte verwerken; de capaciteit is 6000 m3 per uur. Beladen is de snelheid 20 km per uur dank zij de Diesel-electrische installatie van 4 hoofddieselmotoren van 1100 P.K. elk en 4 hulp-dieselmotoren van 270 P.K. elk. De bemanning zal 57 koppen tellen.


Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant, 19 juli 1948


Alle foto’s Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotografie: Onbekend.

Laatst bijgewerkt op: 3 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf