Co. 186 ‘Caltex Bengkalis’ (1952)

Leestijd: < 1 minuut

Dankzij ver doorgevoerde sectiebouw bij de Werf Gusto in Schiedam, een van de zes Nederlandse werven die zich destijds verbonden in de Industriële Handelscombinatie Holland, is het mogelijk geworden Zaterdag de tewaterlating van de tankboot „Caltex Bengkalis” te doen geschieden, nog geen drie maanden nadat met de bouw op de helling een aanvang was gemaakt.

Deze 3000 tons-tankboot is een van de twee schepen, welke de combinatie bouwde in opdracht van de Caltex Oceanic Ltd. te New York. Voor beide schepen —de „Caltex Rupat” ging reeds bij L. Smit en Zn. te Kinderdijk te water — was destijds een leveringstijd van één jaar gegarandeerd.

De tewaterlating van de „Caltex Bengkalis” geschiedde door mevrouw H. Smits, echtgenote van de directeur van de N.V. Nederlandse Pacific Tankvaart Maatschappij te Den Haag, welke deel uitmaakt van de Caltex-groep in Nederland. Ook de nieuwe schepen worden toegevoegd aan de vloot hiervan. Namens de werf voerden ter gelegenheid van de tewaterlating het woord mr. H. J. A. M. Smulders en de heer N. W. Conijn. De heer J. M. Hansen, managing-director van de Caltex-Nederland sprak zijn waardering uit voor de Nederlandse scheepsbouwers, wier faam hem deze opdracht had bezorgd.

De „Caltex Bengkalis”, die reeds is voorzien van hoofd- en hulpmotoren, ketel en volledige bovenbouw zal een snelheid van 11 knopen kunnen bereiken. Het schip is gebouwd volgens het langspanten-systeem en is geheel gelast. Met de „Caltex Rupat” gaat het schip ruwe aardolie transporteren van het Minas-olieveld in Midden-Sumatra, naar de kust. Zij zullen een totale hoeveelheid ruwe aardolie van ca. 20.000 vaten per dag kunnen afleveren”.


Bron: Rotterdamsch Parool / De Schiedammer, 05/05/1952; p. 6/8

Laatst bijgewerkt op: 2 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf