Bnr. ? Brandweergarage Rotterdam

Leestijd: 2 minuten

Eind dertiger jaren kreeg Werf Gusto (afd. Staalbouw) de opdracht van de Gemeente Rotterdam voor de constructie van een stalen geraamte voor een bovengrondse garage voor de brandweer. De brandweer in Rotterdam was onderdeel van de dienst “Vervoer- en Motordienst, Reinigingsdienst en Ontsmettingsdienst. De garage stond aan de Zaagmolenkade in Rotterdam. Op de foto boven zijn waarschijnlijk de huizen van de Zwaanshals te zien.

Foto: Collectie Stadsarchief Rotterdam – Fotograaf: Onbekend

De ingebruikname van de garage is omstreeks 1940. Op een foto gemaakt eind 1941 is te zien, dat de garage vol staat met brandweermateriaal.

In later jaren maakte de ROTEB (Reiniging  Onderhoud Transport en Brandweer) gebruik van het gebouw. In 1999 verliet de ROTEB de Zaagmolenkade en het gebouw werd overgenomen door de organisatie ROTABS, een collectief van creatieve geesten, die de in de loop der jaren de ingebouwde zolderverdieping in gebruik namen.

Foto: Marcus-architecten Rotterdam – fotograaf: Onbekend

In 2005 werden er plannen gemaakt om de directe omgeving waarin het gebouw stond te vrijwaren van de toenemende verloedering van de buurt. (Zwaanshals, Zaagmolendrift en Zaagmolenkade). Het architecten-bureau Marcus uit Rotterdam ontwierp de verbouwing van het gebouw tot zijn huidige gedaante.  De verbouwing en ingebruikname werd afgerond in 2009.Alle foto’s Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

Laatst bijgewerkt op: 3 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf