Bnr. 96 'Ketelhuis 3' 1956 Voor G.E.B. Den Haag.

Leestijd: 2 minuten
In 2012 begon ‘De ‘Electriciteitsfabriek’, ‘EF’, een artistiek avontuur in de ‘stalen kathedraal’, zoals de indrukwekkende turbinehal wel wordt genoemd. Het concept ‘Winterwerkplaats’ was geboren: ‘een kunstenaar in de vrieskoude hal aan het werk te midden van het rondslenterende publiek’. Door de steun van Uniper en van vele vrijwilligers en kunstenaars én ‘de restwarmte van het bevlogen team’, zoals Ankersmit het uitdrukt, kregen spectaculaire projecten gestalte in de hal. Te zien waren onder meer ‘Generator Strandbeest’ (van kunstenaar Theo Jansen), ‘Zwanikken Fabriek’ (van Christiaan Zwanikken) en ‘Infinity’ (installaties van Zoro Feigl). Daarnaast zijn er tal van muziek-, theater- en modeperformances gehouden. Door het wegvallen van een gemeentelijke subsidie van 300.000 Euro in 2021 is dit project gestaakt.
 
Lege hal Bnr. 96 Ketelhuis 3 Den Haag.
Foto: De Volkskrant september 2021 – Fotograaf: Hein van Liempd.

Wat de exacte plannen zijn van eigenaar Uniper met de tweede turbinehal*, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw verrees als uitbreiding van de oude centrale uit 1906, was op dat moment nog niet bekend. Wel ondertekenden Eneco en Uniper in september 2021 een samenwerkingsovereenkomst waarin de toekomst van de Haagse centrale aan de orde kwam. In een toen uitgegeven verklaring stond dat de ‘locatie aan het ‘De Constant Rebequeplein’ kon gaan functioneren als een energieknooppunt waar zowel bewezen als nieuwe technologieën samen komen. Denk bijvoorbeeld aan warmte afkomstig van WarmteLinQ en geothermie’. ‘WarmteLinQ’ is de naam van de omstreden ‘leiding door het midden’, een buizenstelsel dat restwarmte uit de Rijnmond naar Den Haag moet gaan voeren. Vanaf januari 2022 nam Uniper de hal weer in gebruik voor duurzame energieopwekking en zullen er geen exposities en publieke evenementen meer gehouden worden.

 

*De bouw van de staalconstructie en inrichting (Bnr. 96) van de tweede turbinehal (ketelhuis) werd in 1956 opgedragen door het G.E.B. Den Haag aan Werf Gusto afd. Staalbouw. Deze opdracht volgde op de order van Gemeente Werken Den Haag voor de bouw van een ketelhuis (Bnr. 20 in 1952). In 1961 volgde nog een vervolgorder voor de bouw van een gedeelte van een filtergebouw (Bnr. 136)



De ‘Electriciteitsfabriek’ valt onder het Haags Industrieel Erfgoed en is nu een Gemeentelijk Monument.

St. Erfgoed Werf Gusto

Laatst bijgewerkt op: 23 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf