Bnr. 907 Brugkranen CSSM (1949)

Leestijd: < 1 minuut

In 1948 en 1949 kreeg Werf Gusto de opdracht twee haveninstallaties, teruggehaald uit Duitsland, weer op te bouwen. Het ging om laadkranen van CSSM (Bnr. 907) in de Waalhaven en laadkranen en  wipkranen  (Bnr. 887).

De Nieuwe Schiedamsche Courant berichtte daarover:
Te Hamburg hebben experts van het commissariaat-generaal voor Nederlandse belangen in Duitsland na de oorlog o.m. een gehele kade, uitgerust met laadbruggen en kranen uit Rotterdam en Dordrecht aangetroffen. Men kreeg van de Britse bezettingsautoriteiten het recht deze havenoutillage weer naar ons land terug te voeren.

De heer J. M van der Erp, technisch expert van de Werf Gusto werd met de leiding van deze terugvoering belast. Dit zeer moeilijke karwei is thans voor ruim de helft gereed. De kranen en laadbruggen wegen samen ongeveer 5300 ton, waarvan thans 3000 ton is verzonden. Het transport van de grote stukken geschiedt met landingsvaartuigen van de marine; kleinere onderdelen worden per trein naar de eigenaren teruggezonden.

Op het ogenblik werken vijftig Duitsers aan de afbraak te Hamburg; men hoopt dit aantal binnenkort tot zeventig te kunnen opvoeren. Van deze kade komen acht complete en drie vernielde havenkranen alsmede vijf complete en drie vernielde Laadbruggen terug. Het materieel is verwaarloosd, doch bruikbaar, ook al is het in waarde achteruit gegaan. De heer Van der Erp hoopt voor Kerstmis met de werkzaamheden in Duitsland gereed te zijn.


Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant 28 augustus 1947


Foto-album: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotografie: Onbekend.

Laatst bijgewerkt op: 5 november 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf