Bnr. 664: ‘Tempilang’ (1931)

Leestijd: < 1 minuut

SCHIEDAM, 18 Maart. — Gisteren heeft de te water lating plaats gehad van den tinbaggermolen „Tempilang”. in aanbouw bij de Werf „Gusto”, firma A. F. Smulders te Schiedam, voor rekening van het Departement van Koloniën te ‘s-Gravenhage, zijnde de grootste tot heden voor dit Departement gebouwd.
Deze tinbaggermolen, waarvan de hoofdafmetingen zijn: lengte op de spanten der spiegels 60 M br. op spanten 16.69 M. holte in de zijden 3.90 M. wordt ingericht zoowel voor het opbrengen en verwasschen van ertshoudenden grond, als voor het verzetten van de daarboven liggende ertslooze lagen. Daartoe wordt de molen uitgerust, behalve den emmerketting, met een weitrommel, waschtafels in twee verdiepingen, een steenen goot voor ertsloozen grond en de noodige pompen en lieren.
De molen zal tot 18 meter onder den zeespiegel kunnen baggeren. De watercentrifugaalpompen, van het fabrikaat Stork, Hengelo, bevinden zich onder dek in een pompenruim; zij worden door middel van riemen door twee op het dek geplaatste stoommachines aangedreven. De geheele bouw staat onder leiding van den hoofdingenieur bij het Technisch Bureau van het Departement van Koloniën, den heer A. Guyot van der Ham, terwijl met het toezicht op den bouw is belast de heer F. Hartman, hoofdambtenaar bij genoemd bureau.
Na gereedzij, zal de tinmolen naar Nederlandsch-Indië worden gesleept, waar hij eerst eenige jaren In Straat Banka, in zee- of brakwater zal werken.

Bron: Voorwaarts 19-03-1931Alle foto’s  Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

 

Laatst bijgewerkt op: 4 september 2023

Scheepsbouwmuseum