Bnr. 614 – 80 ton Kraan (1929)

Leestijd: < 1 minuut

De kraan was onderdeel van een omvangrijke opdracht voor Melilla Obras del Puerto (Malaga, Spanje). De opdracht bestond uit: vier tuimelbakken van 100 ton (Bnr’s 615, 616, 635 en 636), een zelfvarende bok van 80 ton (Bnr. 614) en een  sleepboot van 160 PK (Bnr. 617).

De sleepboot staat als ‘Koopman’ in de diverse gepubliceerde bouwlijsten. Zeer waarschijnlijk is de sleepboot in licentie gebouwd door Scheepswerf Koopman in Dordrecht. Deze foto is ook teruggevonden in de Beeldbank van de Gemeente Dordrecht.  De opname is gemaakt op de ‘Merwede’ in Dordrecht. De sleepboot is op de eerste foto in de galerij te zien. Het dekhuis is wit geschilderd.

De foto’s in de galerij zijn gemaakt n.a.v. de stranding van de kraan alsook de sleepboot op het zandstrand van Melilla. De opnames geven een kort overzicht hoe men beide schepen weer heeft vlot gekregen.  Wanneer de stranding heeft plaatsgevonden is niet bekend. Aan de foto’s te zien moet het ergens in de tweede helft van de 30-er jaren zijn geweest.  Gebruikerssporen zijn duidelijk zichtbaar op de ponton van de kraan en de sleepboot.Alle foto’s Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

Laatst bijgewerkt op: 24 september 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf