Bnr. 488: ‘Mammoth’ (1915)

Leestijd: < 1 minuut

De Mammoth is oorspronkelijk gebouwd voor de Russische Tsaristische regering. Echter, als gevolg van de revolutie van 1917 ging de verkoop niet door en ze werd verkocht aan de Mersey Docks and Harbour Board. Aankomst in Liverpool op 17 september 1920. Op dat moment was zij de grootste drijvende kraan ter wereld.

De kraan werd gebouwd op een dubbele schroef aangedreven, zelf varende ponton van 154 meter lang, en had een bruto tonnage van 1.542 ton. Zij had een hefvermogen van 200 ton, en was in staat om ladingen tot 170 voet boven de waterlijn te tillen.

De Mammoth was een zgn. kraanbalkkraan en rustte volledig op een toren van ongeveer 66 meter hoog, die stevig werd verankerd aan het dek van het ponton. Deze toren had de vorm van een afgeknotte kegel en was voorzien van een lager in het bovenste gedeelte. Het kader bestaat uit een bovenste platform dat rust op de toplager en een onderste platform waar in het centrum de rollen van de toren waren geplaatst, de twee platforms waren verbonden door een substantiële structuur. De giek is bevestigd aan het raamwerk aan de voorzijde van het bovenste platform door middel van twee horizontale pennen, en aan de achterzijde met twee schakels verbonden met het beweegbare tegengewicht op de verticale wormassen.

foto: Collectie St. Erfgoed Werf Gusto / fotograaf: OnbekendStichting Erfgoed Werf Gusto 2017

Laatst bijgewerkt op: 30 april 2024

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf