‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

A.H.M. Smulders (Guus)


Ir. August Hendrik Maria (Guust) Smulders (1917-2006) was vanaf 1946 directielid van Werf Gusto. In 1945 trad Guust Smulders in dienst van Werf Gusto. Hij was een achterneef van Henri Smulders. Hij had zijn ingenieursopleiding voltooid in Zurich. Gedurende de oorlog werkte hij bij Shell in London en had daar in de loop der jaren uitstekende contacten opgedaan. Hij was ook getrouwd met een dochter (Angela Hendrika Welbergen) van een van de Shell directeuren (directeur Shell Zwitserland). Toen Guust directielid werd van Werf Gusto kreeg de werf dan ook spoedig diverse orders van de Shell, zoals de bouw van drijvende kranen, booreilanden, draagvleugelboten en meerboeien voor olietankers.

Het was Guust Smulders, die Werf Gusto de ‘offshore’ binnenloodste en vroeg daarom in 1957 aan IHC Holland, of zij Werf Gusto wilden erkennen als ‘Offshorespecialist’ binnen de IHC groep. Dat gaf flinke golven in de vijver, want dat zou betekenen dat geen van de anderen offshore-producten zou mogen bouwen. Uiteindelijk kreeg Gusto een 5-jarige bescherming voor de bouw van o.a. olieplatforms van binnenuit. 

Hij had zitting namens I.H.C in de dinsdagmiddagbijeenkomsten van de NV Scheepsbouwbelangen. Een groep van zeven grote scheepswerven uit Nederland, die wekelijks overleg pleegden. 

bron+foto: 70 jaar IHC Merwede. pag. 136, 148
fotograaf: Onbekend
Guust Smulders (r) in gesprek tijdens een proefvaart.

 


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Laatst bijgewerkt op: 19 april 2020

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam