Schenking Modellen Aan Stedelijk Museum Schiedam

Leestijd: < 1 minuut

In 2021 nam het Schiedamse Lentiz-college contact op met de Stichting Erfgoed Werf Gusto. Het Lentiz-college was in het bezit van twee modellen van zeewaardige emmerbaggermolens, die in de school geen goede plaats meer hadden en eigenlijk in de weg stonden. Deze twee modellen, die door A.F. Smulders / Werf Gusto eind 19e eeuw gebouwd waren, moesten voor Schiedam behouden blijven.

Dat vond ook de heer B. Lodonk* uit Papendrecht. Deze kreeg als eerste, in zijn functie als Archivaris van het Baggermuseum Papendrecht, de modellen aangeboden. Maar Lodonk adviseerde hen contact op te nemen met de Stichting Erfgoed Werf Gusto, omdat de modellen voor Schiedam behouden moesten blijven, vond hij.

De stichting Erfgoed Werf Gusto heeft de beide modellen geschonken aan het Stedelijk Museum Schiedam. Dit was de enige manier de scheepsmodellen voor Schiedam te behouden door het gemis van een Scheepsbouwmuseum in Schiedam.

Een van de modellen staat opgesteld in het ‘Panorama van Schiedam’ in het op 14 mei 2022 heropende museum dat een 18 maanden lange verbouwing onderging.


Alle foto’s: Tineke Mangnus 2022


*Lodonk’s roots liggen bij I.H.C. de Klop B.V. Een van de bij I.H.C. Holland N.V. (het huidige Royal IHC)  aangesloten bedrijven, die baggermaterieel bouwden. Hij heeft daar van 1968 tot 1980 gewerkt als Technisch Administratief medewerker. Na de fusie met van Rees stapte hij over naar Koninklijke Boskalis en werkte zich op tot Hoofd Bibliotheek en Archief. Als een van de eerste bedrijven van Nederland werd onder zijn leiding het gehele archief van Koninklijke Boskalis gedigitaliseerd. Na zijn pensionering stelde hij zijn kennis in dienst van het Baggermuseum in Papendrecht en was daar data-analist voor de website dredgepoint.org, die hij jarenlang beheerde. Hij was daar bovendien van 2009 tot 2022 Bibliothecaris en Archivaris. Bert Lodonk overleed op vier april 2022.

Laatst bijgewerkt op: 19 mei 2022

Scheepsbouwmuseum