De reis van de ‘The 250 Ton Crane’**

Leestijd: 5 minuten

05/07/2021                                    
Hieronder vindt u een liveverbinding met de website Vesselfinder. De website onderhoudt verbindingen met schepen via een satelliet. De riviersleper ‘MSC Viceroy’* zal de ‘716’ slepen van de Runcorn Docks naar buitengaats, waar vervolgens de zeesleper ‘GT Victory’ zal aanhaken, die is ingehuurd door de eigenaar van ‘The 250 Ton Crane’ (Bnr. 716, 1937) om de kraan te verslepen van Manchester naar Newcastle. De zeesleper ligt nu (5 juli 2021) afgemeerd in Weymouth, waarschijnlijk vanwege de stevige wind. Ze vaart dan van daaruit binnenkort naar Manchester om de ‘716’ op sleeptouw te nemen, waar ze als er geen kink in de kabel komt op 8 juli /9 juli 2021 verwacht wordt. Daarna kan de geplande 8-daagse (als de weersomstandigheden gunstig zijn) reis naar Newcastle beginnen.

07/07/2021
De zeesleper GT Victory ligt nog afgemeerd in de haven van Weymouth, vanwege de straffe wind in ‘Het Kanaal’. Men hoopt, dat de zeesleper komende vrijdag (09/07), of anders zaterdag (10/07) aankomt in Manchester. Graeme hoopt te kunnen vertrekken richting Newcastle op maandag 12/07/2021. Wel heeft hij toestemming gekregen van de verzekeraars om te vertrekken, maar heeft de papieren nog niet in zijn bezit. Indien alles rond is zal hij met zijn kameraden de 716 feestelijk optuigen en kan men voorbereidingen gaan treffen voor vertrek naar Newcastle.

08/07/2021
De zeesleper GT Victory is vanochtend om 06:30 uur Nederlandse tijd vertrokken vanuit de haven van Weymouth richting Swansea. Haar snelheid is ca. 5,8 knopen wat er op duidt, dat zij waarschijnlijk een sleep heeft op weg naar Manchester en deze eerst moet afleveren in de haven van Swansea. Deze laatste haven staat als stop vermeld.

10/07/2021
Tegen het eind van de middag aangekomen met zijn sleep bij de haven van Swansea. De sleper is voor anker gegaan. Hij vertrok later die dag richting Liverpool.

11/07/2021
Aankomst in de avond bij de monding van de Mersey in Liverpool. De sleper is daar voor anker gegaan en wacht op nadere instructies over het aanhaken van haar nieuwe sleep, de kraan 716. 

12/07/2021
In de vroege ochtend nog voor anker. Een oude bekende van ‘ons’ het m.s. Rotterdam (tegenwoordig Borealis geheten en eigendom van Fred Olsen Cruise Lines) kwam nog voorbij en ligt afgemeerd aan de kade van Liverpool. De weersomstandigheden in de Ierse Zee zijn goed te noemen: Temperatuur 15°, wind 2 Beaufort, golven 0,1 meter. Het wachten is op de definitieve toestemming van de MCA (Marine Coastguard Agency) en de goedkeuring van de Aquilas Braemar surveyors (Marine Consultants) om te vertrekken.

13/07/2021
Alles klaar, morgen laatste inspectie en dan met behulp van twee extra rivierslepers gaat de zeesleper GT Victory en de Werf Gusto kraan 716 uit 1937 door de haven van Liverpool naar de Ierse Zee……………en dan naar Newcastle.

14/07/2021
De drijvende kraan 716 (The 250 Ton Crane) en de zeesleper GT Victory hebben vandaag de inspectie voltooid door MCA & Aquilas Braemar-inspecteurs in de Runcorn-dokken, beide schepen hebben een goed rapport gekregen en zijn goedgekeurd voor zeeslepen. De bemanning en het sleephandboek hebben ook alle vragen doorstaan ​​en zijn vrijgegeven voor zeetransport. Vanwege de tegenvallende weersverwachting voor de komende dagen voor de sleep, is men nu van plan om op vrijdagochtend (16-07-2021) te vertrekken vanuit Runcorn-dokken. Vanwege Manchester Ship Canal Co-regels zal de 716 in tandemformatie worden gesleept door de lokale sleepboten MSC Viceroy en MSC Victory (niet te verwarren met de GT Victory!), eigendom van Carmet Towage Co. Dit duurt ongeveer 2 1/2 uur vanaf Runcorn, eenmaal binnen in de Eastham Sluizen zal de leidende sleepboot loskoppelen en vervangen worden door GT Victory van Griffin Towage Ltd. Hoogwater is circa 16:30 uur en de sleep verlaat de Eastham Sluizen in de Mersey met de tweede stuursleepboot nog steeds verbonden aan de achtersteven van 716, zodra ze het punt in het kanaal bereiken dat het einde van Peel Ports-jurisdictie markeert, zal de stuursleepboot op de achtersteven de lijn loskoppelen en zal de sleep verder gedaan worden door alleen de GT Victory .

17/07/2021
Eindelijk, aan het lange wachten op vertrek van de Drijvende Kraan met het bouwnummer 716 (1937) van Manchester naar Newcastle is om 12:30 uur plaatselijke tijd een eind gekomen. Na een initiële start op 23 juni 2021 is dan eindelijk na de noodzakelijke controles en het nodige uitstel van de sleep door minder gunstige weersomstandigheden is het konvooi vandaag op weg gegaan.  Het konvooi ging van Runcorn op weg naar de sluizen van Eastham. Men had daar twee en een half uur voor uitgetrokken. De sluis van Eastham is een getijdensluis. Hoog water werd verwacht om 17:18 plaatselijke tijd (hier + 1 uur). Rond 16:00 uur kwam het konvooi aan bij de sluizen. Daar werden de beide rivierslepers MSC Viceroy en MSC Victory losgekoppeld en bleven in het kanaal achter. Op de foto’s hieronder is te zien, dat de zeesleper GT Victory, die hen was gevolgd voor de kraan wordt aangehaakt. Het is schitterend weer met weinig wind, vandaar dat men besloot niet meer slepers in te zetten naar de monding van de Mersey, zoals eigenlijk gepland. Vandaaruit kwam de sleep op de Mersey en begon de tocht door de stad Liverpool. Deze was live te volgen door de vele webcams van wirralcam.org* , die opgesteld staan langs de Mersey tot voorbij de monding van de Mersey in de Ierse Zee. 

De ‘716’ wordt uit de sluis getrokken door de GT Victory. De twee rivierslepers, die waren meegaveren vanuit Runcorn zijn achtergebleven in het kanaal. Achter de ‘716’ is de sleepboot ‘VB Sandon’ achterwaarts aangehaakt, zodat deze de sleep goed in het rechte spoor kan houden. Ter hoogte van het centrum van Liverpool heeft deze sleepboot de sleep verlaten.

18/07/2021
De vaarroute vanaf de monding van de Mersey is in de loop der jaren flink langer geworden door de vele grote windmolenparken die daar voor de Engelse kust zijn gebouwd. Vandaar dat de afgelegde afstand t.o.v. de stad Liverpool op het eerste oog wat tegenvalt. De eerste nacht is de sleep goed verlopen. De lengte van de tros wordt door ons geschat op een lengte van 100 meter. Het is windstil waardoor het water van de Ierse Zee bijna spiegelglad is. Daardoor kan de sleep toch nog een respectabele snelheid van 6,8 knopen aanhouden. Het schouwspel van een stralende zonopkomst werd vastgelegd door Graeme Simpson.

Vlagvertoon op de ‘716
Wie dacht, dat de vlaggen bevestigd aan de ‘716’ zomaar wat grappige aankleding is heeft het goed mis. De vlaggen zijn weloverwegen bij elkaar gezocht en gemaakt. De vlaggen vertellen haar levensverhaal tot nu toe. Wie en waar ze gebouwd is, wie waren haar onderdelenleveranciers en ingenieurs. Vroegere klanten van Werf Gusto/Smulders, waar ze allemaal is geweest in de regio West-Engeland en het gebied waar ze nu definitief naar toe gaat. En tenslotte de vlaggen van nationale en provinciale gebieden. En twee keer voor Tommy Edwards Ex-hoofdingenieur op onderzeeërs van de Royal Navy gedurende 23 jaar, nu op het Manchester Ship-kanaal. Tommy heeft me (Graeme Simpson) geholpen met lokale kennis enz., ……en heel veel koffie. Ook de Wilson’s Pub in Runcorn voor het gebruik van hun biertuin tijdens het onderbrengen en uithangen van de vlaggen.

19/07/2021
Sinds de ingebruikname van de ‘716’ in 1937 hebben er in de loop der jaren natuurlijk tientallen werknemers, zo niet honderden op de kraan gewerkt in allerlei functies. Op onderstaande lijst staat een opsomming van werknemers waarvan men weet, dat die daar hebben gewerkt in de periode 1965-1998. De lijst zal hoogstwaarschijnlijk niet compleet zijn. Indien er mensen op- of aanmerkingen c.q. aanvullingen hebben voor deze lijs, dan houden we ons aanbevolen.


Waar bevindt de GT Victory zich op dit moment?


*MSC staat voor: Manchester Ship Canal.
**Voor een exacte bepaling van de positie van het schip moet de pagina met enige regelmaat ververst worden: In Windows 10: Toets tegelijk FN met F5, in OS X met de toetsen Command met R.
De Nederlandse tijd is de UTC Tijd + 2 uur. 

St. Erfgoed Werf Gusto 2021

 

Laatst bijgewerkt op: 19 juli 2021

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf