Co. 928 Viking Piper

Leestijd: 7 minuten

1975


SCHIEDAM — De Schiedamse brandweer heeft gisteren vijftig man ingezet om een brand op een in aanbouw zijnd schip op de werf Gusto te blussen. De stellingen en het zeildoek rond het schip, een pijpenlegger, gingen in vlammen op. Het vuur was ontstaan doordat bij het elektrisch wegsmelten van metaal enkele vonken wegsprongen en in het zeildoek terecht kwamen.
———-De vijftig mensen die op het moment van de brand onder het tegen kou beschermende zeildoek werkten, konden zich allen in veiligheid stellen. Nadat om zeven uur groot alarm geslagen was, zette de Schiedamse brandweer negen wagens en drie blusboten in om het vuur te bestrijden. De bedrijfsbrandweer van Gusto hielp bij het bluswerk aan de binnenkant van het schip.
———-Ruim een uur na het uitbreken van de brand kon het sein ‘brand meester’ gegeven worden. De schade aan de pijpenlegger viel mee.

Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad 08-01-1975


SCHIEDAM — In april moet de pijpenlegger Viking Piper klaar zijn, die de werf IHC-Gusto bouwt voor het internationale consortium ‘Piper’. Met de bouw is een bedrag van rond de tweehonderd miljoen gulden gemoeid. Op de 35 meter hoge pijpenlegger, die 160 meter lang en 63 meter breed is, kunnen 200 mensen geplaatst worden, om olie- en gaspijpen op de zeebodem te leggen.
———-In eerste instantie gaat de pijpenlegger zijn werk op de Noordzee doen. Onder welke vlag dat gebeurt, is nog niet bekend. De pijpenlegger is de eerste in zijn soort, die half afzinkbaar is. Omdat dan ongeveer 18 meter van de legger onder water verdwijnt en daardoor geen last van de golfslag heeft, moet de drijvende pijpenfabriek onder alle weersomstandigheden zijn werk kunnen doen.
———-In 1972 is men op de werf begonnen met het ontwerpen van de pijpenlegger. Begin 1973 startte men met de bouw ervan. Het vervaardigen van de meeste onderdelen besteedde IHC-Gusto uit aan onder meer de zusterbedrijven van de werf. Om de ‘Viking Piper’ te kunnen bouwen had men ongeveer 23.000 ton staal nodig. Daarvan werd ongeveer de helft gebruikt voor zeven deksecties van elk 1500 ton elk. Het vervaardigen van de pijpenlegger is tot nu toe de grootste opdracht, die de werf kreeg. Met de bouw houden zich tot april dagelijks zon zeven honderd man bezig.


Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad 15-01-1975

 

Laatst bijgewerkt op: 2 januari 2016

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf