Categoriearchief: Fototentoonstelling Cas Oorthuys

Fototentoonstelling ‘Wij Waren De Gusto’*


In 1961 kreeg de Amsterdamse fotograaf Cas Oorthuys van Werf Gusto de opdracht een fotoreportage te maken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de onderneming. Uit deze reportage zou een selectie gemaakt worden van een aantal foto’s die gebruikt zouden worden in het jubileumboek ‘De Som der Delen’. 

In 2017 werd de Stichting Erfgoed Werf Gusto door een medewerker van het Fotomuseum Rotterdam erop geattendeerd, dat in het archief van het Fotomuseum alle negatief-afdrukken van deze reportage aanwezig waren. Op uitnodiging zijn wij een kijkje gaan nemen in het archief van het Fotomuseum en waren blij verrast over het aantal en de kwaliteit van de foto’s.

Gloeiend van enthousiasme hebben we vervolgens contact opgenomen met het Stedelijk Museum Schiedam om verslag te doen van onze ervaring. Eerder dat jaar hadden we met het Stedelijk Museum Schiedam contact opgenomen om de mogelijkheid te bespreken van een tentoonstelling in het ‘Stedelijk’ met als thema Werf Gusto. Men vond dat een interessant idee, maar men miste tussen al dat ijzer en hout de link met de mens en de kunst.

Toen wij de fotoreportage in het Fotomuseum zagen met al die werknemers van Werf Gusto ongedwongen gefotografeerd terwijl ze aan het werk waren, wisten wij het meteen: Dit was de link tussen de Werf Gusto, de mens en kunst.
Nadat het ‘Stedelijk’ zelf een afspraak had gemaakt met het Fotomuseum Rotterdam om te gaan kijken, waar wij nou toch zo enthousiast van werden, zag zij al na een aantal foto’s, dat dit ‘kunst’ was op het hoogste niveau en het verantwoord was hier een mooie tentoonstelling van te maken. Lees verder Fototentoonstelling ‘Wij Waren De Gusto’*

Laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2020

Stedelijk Museum Schiedam


In februari 2018 organiseerde het Stedelijk Museum Schiedam met o.a. de Stichting Erfgoed Werf Gusto een foto-expositie. De foto-expositie toonde een deel van het oeuvre van de fotograaf Cas Oorthuys. Deze fotograaf werd rond het eeuwfeest van Werf Gusto (1962) uitgenodigd een fotoreportage te maken, waarvan een deel gepubliceerd zou worden in het jubileumboek ‘DE SOM DER DELEN’.

De heer Oorthuys heeft daartoe honderden foto’s gemaakt, niet alleen van de bouwobjecten, maar ook van de mens, die de objecten bouwt. Een klein aantal van deze foto’s is in het boek gepubliceerd. De rest van de honderden foto’s (en negatieven), die niet gepubliceerd zijn in het boek, zijn gelukkig wel bewaard gebleven en liggen in het depot van het Fotomuseum in Rotterdam.

Op diverse internetsites, zoals bijvoorbeeld de Slegte, Amazon en Boekwinkeltjes, is het boek nog te koop voor een soms redelijke prijs.

U kunt het ook hier online lezen:

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Klik op X rechts in de menubalk voor beeldvullende weergave.


Stichting Erfgoed Werf Gusto (2017)

Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2023