A.F. Smulders – den Bosch 1862

Leestijd: 2 minuten

 

W.H. Smulders 1815-1883

In 1862 werd het bedrijf A.F. Smulders te ‘s-Hertogenbosch opgericht. De oprichter van dit bedrijfje, August Smulders (1838 -1908), was afkomstig uit Tilburg, waar zijn familie al generaties lang woonde. Zijn vader Willem Smulders (foto) begon   in het geboortejaar van Guust (1838)  een machinefabriekje in Tilburg. In 1845 werd een stoommachine geïnstalleerd, deels door Willem Smulders zelf gemaakt. Zijn zoons leerden van hem het vak in de praktijk. In 1862 vond August de tijd gekomen zelf een bedrijf op te zetten. Hij deed dat in ‘s-Hertogenbosch aan de Zuid Willemsvaart. Het werd klein opgezet en breidde het bedrijf langzaam uit met een Gieterij (1864) en Scheepswerf (1865) daarbij geholpen door zijn partner de heer F. Aarts, waarmede hij in 1864 een compagnonschap aanging onder de naam A.F. Smulders & Compagnie.

De samenwerking was van korte duur (1865), maar zorgde voor een flinke uitbreiding van het bedrijf. Expertise in die periode waren stoominstallaties (vooral voor bemaling van polders), stoommachines voor bedrijven en er werd goed verdiend aan de nevenactiviteiten van het bedrijf, zoals sleepdiensten, verhuur van mobiele pompinstallaties. In 1867 kocht zijn broer Charles zich in het bedrijf in en bleef aan als manager tot 1880. Charles Smulders nam deel voor een derde van de aandelen, waardoor de naam van het bedrijf de naam van A.F. Smulders bleef dragen.

In 1872 werd omgekeken naar een andere vestigingsplaats omdat het goedlopende bedrijf zich wilde uitbreiden. De mogelijkheden waren aan de Zuid Willemsvaart te beperkt. Het oog viel op een al gevestigd bedrijf in Utrecht. Het bedrijf Van de Wall Bake was in financiële moeilijkheden geraakt door de moordende concurrentie tussen metaalbedrijven in die tijd en had al een paar keer te laag ingeschreven bij grote opdrachten. De spoorbrug bij Hedel brak het bedrijf op. A.F. Smulders kocht het eind 1872 voor ƒ 60.000,- en zette het bedrijf voort onder de eigen naam Utrechtsche Gieterij. 

St. Erfgoed Werf Gusto 2017

Bewaren

Bewaren

Laatst bijgewerkt op: 28 februari 2020

Scheepsbouwmuseum