Als u denkt dat Gusto Schiedam alleen maar projecten voor de olie-industrie levert, dan heeft u het mis. Gusto Schiedam leverde ook eens een complete Hammond-organist. Ongeveer 21 jaar geleden, om precies te zijn in 1949, kwam er bij de afdeling Personeelszaken een knaapje van 14 jaar solliciteren voor leerling-tekenaar. Hij had de M.U.L.O. doorlopen, en zoals veel jongens had hij geen flauw idee van wat hij wilde gaan doen. Deze knaap kon aardig illustratief tekenen. Z’n moeder besloot toen dat hij tekenaar moest worden. Helaas pakte het geheel anders uit. In plaats van illustratief tekenaar moest hij zich gaan installeren achter een technisch tekenbord bij Gusto. Hiervoor had zich al een complete scène afgespeeld, want toen hij bij Gusto kwam, zag men in eerste instantie totaal niets in hem. Treurig en geheel terneergeslagen blies hij toen de aftocht. Maar z’n moeder zorgde (via een kennisje van haar die bij Gusto werkzaam was) er voor dat hij toch bij Gusto terechtkwam. Na een paar schoenen te hebben versleten van het heen-en-weergeloop, was hij dan uiteindelijk aangenomen als leerling-tekenaar.
Z’n eerste werkzaamheden bestonden uit het omzomen van tekeningen, het halen van pakjes shag aan de overkant, etc. Z’n superieuren bezorgde hij grijze haren van ellende. Het is dan ook verscheidene malen voorgekomen dat hij op het punt stond om ontslagen te worden. Echter, met veel soebatten en smeken, streken de heren de handen door het haar en … ach, ze wilden het dan nog wel een keer proberen met hem.
Toch was er een ding wat zeer in hem bewonderd werd, namelijk zijn muzikale gave. Er werd een bandje geformeerd waarin hij als pianist vertegenwoordigd was. Ook was er inmiddels een personeelsbandje opgericht, wat in de kantine uitvoeringen gaf. In de avonduren werd er met de meisjes van het kantoor een ballet ingestudeerd …… u kunt raden wat daarvan terechtkwam. Door de intensiviteit waarmee hij zich met de muziek bezighield, voelde hij meer voor de piano dan voor het tekenbord. Op 20-jarige leeftijd verliet hij Gusto om de dienstplicht te gaan vervullen.
Na dienst kwam hij niet meer bij Gusto terug. Hij werd assistent-bedrijfsleider bij een grote orgelzaak in Rotterdam, waar hij de techniek van het orgelspelen al gauw onder de knie had. Op bloemencorso’s tentoonstellingen en in bioscopen speelde hij vaak … , tot groot genoegen van de luisteraars. Maar ja, zo wispelturig als hij was, begon hij voor zichzelf. Hij dacht, wat een ander kan, dat kan ik ook. In Schiedam vestigde hij zich met een grote orgelzaak, een unieke zaak. Momenteel is het een van de grootste zaken van Nederland, en ook een van de bekendste.
U zult wel begrepen hebben over wie ik het heb, Stef Meeder! Door insiders de opvolger van Cor Steyn genoemd. Stef speelt voor radio, T.V., in het Feijenoord stadion, enz. Wanneer je aan Stef Meeder vraagt wat z’n leukste tijd is geweest, dan antwoordt hij oprecht; “Gustotijd”.
Stef Meeder overleed is 23 oktober 2024 op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Breda overleden.
Bron+Foto: IHC Het Zeskant november 1970
Overlijden van Stef Meeder
Fotograaf: Onbekend