Seelöwe 1940

Leestijd: 2 minuten

Operatie Seelöwe was het plan van de Duitse bezetter om met binnenvaart-schepen een landing op de Engelse kust uit te voeren. Een groot aantal vrachtschepen werd hiervoor in beslag genomen, waarna ze ‘gekopt’ werden om als landingsvaartuig dienst te doen.

‘Koppen’ was het verwijderen van het bestaande voorschip en er een voorschip met een ander model voor in de plaats brengen.
Ten tijde van de tweede wereldoorlog zijn op deze wijze een flink aantal binnenvaartschepen door de bezetter ‘gekopt’. Ze kregen dan een voorschip zoals dat van een landingsvaartuig of er werd een rijklep (foto boven) in het voorschip aangebracht. Men dacht ze zo geschikt te kunnen maken voor een landing in Engeland.

‘Gekopt’ binnenvaartschip van het type Kempenaar.
Foto: Kustvaartforum – Fotograaf: Onbekend.

Voor dit doel werden voornamelijk Spitsen (type A1) en Kempenaars (type A2) gebruikt. Sommige van deze schepen werden gepantserd (type AS) met een betonnen wand tegen de binnenzijde van het ruim. Een aantal motorloze schepen werd met vliegtuigmotoren en propellers van een aandrijving voorzien. Een klein aantal schepen, bestemd voor de landing van amfibische tanks werden niet gekopt, maar kregen een soort van achteruitgang. Men dacht voor deze operatie 980 binnenschepen, 335 sleepboten, 670 andere motorvaartuigen en 43 koopvaardijschepen nodig te hebben. De voor medio september 1940 geplande invasie is echter nooit van start gegaan.

Werken aan gekopte schepen.
Foto: Kustvaartforum – Fotograaf: Onbekend.

In de bouwlijst van Werf Gusto (1940-1945) staan alleen de nieuwbouwprojecten, met één uitzondering: Bnr. 793, zijnde de ombouw van bovengenoemde binnenvaartschepen. Dat is een erg groot project geweest, het ‘ontkoppen’ van Kempenaars en Spitsen. Werf Gusto heeft trouwens deze opdracht als enige gedaan met een bouwnummer.

Er zijn in totaal circa 800 vaartuigen omgebouwd op Nederlandse werven.

 Bron: tank-net.com; debinnenvaart.nl; J. Baart


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

 

Laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf