Seaway Strashnov (ex-Oleg Strashnov) 2010

Leestijd: 2 minuten

Het heavy lift schip ‘OLEG STRASHNOV’ is in 2010 opgeleverd door de IHC Merwede. Het is ontworpen door GustoMSC/IHC Merwede voor de installatie en verwijdering van offshore platforms, subsea constructies en speciale projecten. Door het geïnstalleerde DP3*systeem kan het schip ook worden ingezet voor de installatie van grote en zware onderzeese constructies, TLP (Tension Leg Platform)/Spar-funderingen en topsides.

Het belangrijkste kenmerk van het schip is het rompconcept met dubbele diepgang. Dit omvat een rompontwerp met een kleine waterlijnbreedte voor doorvoer- en algemene bouwactiviteiten en een aanzienlijk grotere waterlijnbreedte wanneer extra stabiliteit vereist is voor zware hijswerkzaamheden.

Het schip is uitgerust met een volledig draaiende GustoMSC offshorekraan met een hijsvermogen van 5000 ton. Hefhoogtes van 100 m voor de hoofdhaak van 5000 ton en 132 m voor de hulphaak van 800 ton stellen het schip in staat een groot scala aan projecten uit te kunnen voeren, van het dubbel haken van grote jackets tot zware dekinstallaties.

Voor de hoofdvoortstuwing is het schip uitgerust met twee 5000kW azimuth achter, aangevuld in dynamische positionering of manoeuvreermodus met twee 3500kW intrekbare boegschroeven in het middenschip, en twee boegtunnelschroeven van elk 1145kW. Alle boegschroeven zijn geleverd door Wärtsilä.

Het stroomsysteem is gebaseerd op zes Wärtsilä 9L32-dieselgeneratoren van 4500 kW, een vermogen van 5400 kVA bij 6,6 kV, die elektrische energie leveren aan het boordnet, inclusief de enorme offshorekraan.

Als ondersteuning van het DP-systeem tijdens hijsoperaties, of om een ​​alternatieve manier van positiebehoud te bieden, is het schip uitgerust met een multi-liersysteem om een ​​ankerspreiding te dienen. Die maakt gebruik van acht enkele trommellieren die geschikt zijn voor 2200 m staaldraad van 76 mm.

Het schip is ontworpen voor toekomstige pijplegcapaciteit voor enkele en dubbele verbindingssystemen van 6”  –  60” pijpen. De hoofdlijn bevindt zich onder het hoofddek en het schip kan worden zo nodig worden uitgerust met een verwijderbare stinger van het truss-type aan het achterschip en een stinger-behandelingssysteem.

Het schip is in februari 2019 herdoopt in ‘Seaway Strashnov’.

* DP1-systemen (Dynamic Positioning) zijn de elementairste, met de mogelijkheid om hun positie in de automatische modus te houden. DP2 voldoet aan de DP1-vereisten, maar kan ook stationair blijven bij het uitvallen van een actief onderdeel. Het systeem moet de mogelijkheid bieden om stand te houden totdat het werk veilig kan worden gestopt, en de overdracht van bewerkingen moet automatisch zijn. DP3 gaat nog een stap verder met DP2 met de mogelijkheid om door te gaan bij het uitvallen van een actieve of statische component, zelfs met het totale verlies van de apparatuur in een compartiment door brand of overstroming.

Bronnen:
Reference List GustoMSC
Website Wärtsilä

Foto’s: 
Fleet Monitor / Fotograaf: Aleksi Lindström.

Laatst bijgewerkt op: 10 juni 2022

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf