Amazone 1982

Leestijd: 2 minuten

Op 13 juni 1980 werd aan het personeel van Gusto-Engineering medegedeeld dat er een opdracht was geboekt voor het maken van een ontwerp van een Multipurpose Elevating Platform. Opdrachtgever was de Noorse oliemaatschappij SAGA PETROLEUM*. Er werden een paar mensen benoemd die dit project zouden gaan begeleiden zodra dit project vorm zou krijgen. De Noorse werf: Stord Verft, lid van de grote Aker groep kreeg de opdracht voor de bouw van het platform. Gusto leverde het vijzelsysteem en verleende assistentie bij de bouw. Het platform was in opdracht gegeven bij deze werf op 28.1.81 en de prefab werd gestart in maart-april 1981. De samenstelling in het bouwdok is begonnen op 21.9.81 en onder een strenge planning en een barre wintertijd was het platform op de geplande datum van 16.4.82 klaar. Naast onze projectleiders en tekenkamers is in de laatste fase de service engineers afd. in het geweer gekomen om de inbedrijfstelling en beproeving uit te voeren van het door ons geleverde vijzelsysteem en assistentie te verlenen, waar nodig bij de rest van de installatie.

Tijdens de inbedrijfstellingsperiode was Saga Petroleum de bemanning voor het platform aan het samenstellen en kwam op 10 februari 1982 weer bij ons aankloppen met de vraag om gedurende een periode van 2 jaar de locatieverplaatsingen te verzorgen, waardoor er meer werk kwam voor de service engineers.

Na het beëindigen van de beproevingen is het platform op 29 april op een transportbak geplaatst en daarop gezeevast. Na de onofficiële overdracht van de werf aan de oliemaatschappij is het platform op 16 april 1982 vertrokken van de Stord Verft in Noorwegen op sleep naar Benin. Begeleid door veel mooi weer is de sleep aangekomen op 11 mei 1982 in de haven van Cotonou Benin, waar verbaasde ogen dit bijzondere ding aankeken. In een hoek van de haven werd het afgemeerd. Op dat moment was het nog geen echt booreiland te noemen. Wel lagen er veel onderdelen op de kade van het haventerrein. Wat dit uiteindelijk zou moeten worden hadden de mensen nog geen idee van

Nog steeds lag het eiland op de transportbak. Het was echter gemaakt om te staan op haar 78 meter lange poten. Nadat de platen en stoelen, waarmee het platform op de transportbak gezeevast zat, waren losgebrand, was de datum 17 mei daar om het platform op zijn poten (365 ton elk) te zetten en de transportbak te bevrijden van de last van het ongeveer 5000 ton wegende platform. Met een groep specialisten en de hulp van een mobiele kraan op de wal zijn in een periode van 20 dagen alle onderdelen van de wal aan boord geplaatst en omgetoverd tot een boorinstallatie inclusief boortoren. Aan het einde van deze periode volgde de officiële overdracht aan de Republiek Benin van het Multipurpose Elevating Workover Boorplatform waarover in de eerste dagen van de opdracht gesproken werd. Het platform kreeg de naam “AMAZONE”.

Saga Petroleum heeft een contract met de republiek Benin in West-Afrika (voormalig Dahomey) en wel voor het tot ontwikkeling brengen van het olieveld Offshore Benin.


Bron: Personeelsblad Gusto-Engineering / tekst: Ben Berkhout

Noot: Direct na de overdracht is het platform op 7 juni 1982 naar de eerste locatie gegaan (+ 15 mijl uit de kust op een waterdiepte van + 28 meter en op een afstand van 3 meter vanaf een Jacket. Hierdoorheen worden 2 productieputten geboord die later zullen worden aangesloten op een pijpleiding naar een tankpark aan de wal).

Laatst bijgewerkt op: 13 oktober 2023