Peter de Lang

Leestijd: 2 minuten

Op 23 mei 2024 overleed in zijn woonplaats Helmond ir. Peter de Lang op 75-jarige leeftijd. Peter werd geboren op 8 oktober 1948 in Utrecht als oudste zoon in een gezin van vier kinderen. Na zijn middelbare schoolopleiding HBS-B aan het Ref. College Blaucapel (1961-1967) in Utrecht, vervolgde hij zijn opleiding aan de TU-Delft bij de afdeling: Werktuigbouwkunde met als hoofdvakken ’Voertuigtechniek’ en ‘Automobieltechniek’. In die tijd was Peter al gefascineerd bezig met het ontwerpen van hijskranen met meccano. Ook zijn beide andere liefhebberijen zoals voetbal en zeilen, zou hij in zijn verdere leven trouw blijven.

Na zijn succesvolle afsluiting van zijn studie aan de TU-Delft in 1967 werkte hij een jaar bij Optische Industrie Delft: “Oldelft”: waar zeer bijzondere optische producten zoals nachtkijkers en exploded views werden gemaakt.

Werf Gusto
In 1977 maakte hij de overstap naar Werf Gusto.  Functies, die hij bij de werf vervulde waren: Hoofdconstructeur en POL (Product Ontwerp Leider). Hij was betrokken bij de ontwikkelingen van de offshore kranen  voor de kraanschepen: Narwal (NOC), Hermod en Balder (Heerema).  Ook was hij betrokken bij het ontwerp van de 350t/600t offshore kraan voor Jardine, die gebouwd werd in Japan, bij Sumitomo. Verder was hij betrokken bij de oprichting van de ROS, Rotterdam Offshore en Scheepsbouw.

Gusto-Engineering
Na de sluiting van Werf Gusto in 1978 verhuisde Peter met Gusto Engineering naar RSV, waar hij tot 1984 bleef werken. In die periode heeft hij gewerkt aan de Pijler-hijsinstallatie (16000 t) van de Ostrea (Oosterschelde-werken). De lieren van de inmiddels gesloopte Ostrea staan nu in de kraan Svanen. Verder ontwerpen voor FSO ankerlier voor SBM Monaco en “ronde” semi SPAR voor Shell.

‘Uitstapje’ naar Bailey
In 1984 aanvaardde Peter een functie bij Bailey In Nieuw – Lekkerland als Chef-Tekenkamer. Hij wilde wel weer eens, zoals hij het uitdrukte: ijzer ruiken. Hij werkte daar tot 1986.

Terug naar Gusto Engineering
In datzelfde jaar maakte hij toch weer de overstap naar Gusto-Engineering, daar was hij betrokken bij de ontwikkeling van de twee 15000t “Travelling Cranes” voor Heerema, samen met concurrent “Amclyde, St Paul, USA”.

Waterkering Nieuwe waterweg
Ook was hij betrokken bij de ontwikkeling (als lid van de stuurgroep met o.a. Ballast Nedam) van de Waterkering in de Nieuwe Waterweg. Het  principe-ontwerp van de kering was zijn persoonlijk idee. Het werk op zich werd pas 10 jaar later uitgevoerd door een ander consortium.

Oude liefde roest niet
Met een onderbreking van 9 jaar (1989-1998) waarin hij als Hoofd Engineering en verkoop voor Nedschroef in Helmond werkte heeft hij tot aan zijn pensionering bij Gusto-Engineering/SBM gewerkt als Senior Expert Engineer. In die periode was hij o.a betrokken bij de ontwikkeling van de Jacket lift systemen voor de Pieter Schelte van Heerema (nu Pioneering Spirit). 

In december 2015 ging hij met pensioen en kon hij zich ten volle wijden aan zijn vele hobby’s, zoals, fotograferen, klussen, (wedstrijd) zeilen, fietsen, tennis, zwemmen, wandelen en tuinieren.

29-05-2024 St. Erfgoed Werf Gusto 

 

Laatst bijgewerkt op: 29 mei 2024

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf