P.J. Mulders


Piet Mulders werd midden in de Betuwe geboren op 9-11-1908 in Tiel in een gezin van 8 kinderen. Na de lagere school volgde hij een opleiding aan de Ambachtsschool. Daarna volgde hij de opleiding middelbaar tekenen, was hij werkzaam in antiquariaten, als restaurateur en tenslotte als Schildersbaas bij Werf Gusto in Schiedam. Zijn hobby was, zoals hij het zelf eens omschreef, experimenteren en het schilderen, tekenen, boetseren, koperdraaien, noem maar op. Zijn vader was chef in een kruidenierswinkel, maar handelde ook in antiek, waar Piet het eerste gevoel voor kunst en restauratie opdeed. “Hij drukte ons al vroeg met de neus op wat goed en wat slecht was in de kunst”: merkte Mulders eens op in een interview.  Piet volgde de opleiding voor schilder en daarnaast leerde hij bij kunstschilders zoals Ponsioen, het schilderen van stadsgezichten en stillevens. Hier besteedde hij veel tijd aan naast zijn werk op de N.V. Cellulose-Lak fabriek in Tiel, waar hij ook veel opstak over verfmaterialen en technieken.

In Tiel trouwde hij met Maria Rijksen, die vooral de zorg op zich nam van hun 8 kinderen. Hij kon zich dan bezig houden met het verder ontwikkelen van zijn passie ‘schilderen’, maar ook het boetseren en dichten boeiden hem.

In 1941 verhuisde het gezin naar Schiedam, waar hij schildersbaas werd op de scheepswerf “GUSTO”. Hier richtte hij de schilderclub “BEATI” op, die onder zijn leiding en de aanwijzingen van de Rotterdamse kunstschilder dhr. Spetter tot grote bloei kwam.

Zij organiseerden tentoonstellingen van hun werk in een hal van de scheepswerf, waar prijzen werden uitgereikt en ook werk aan de bezoekers en belangstellenden werd verkocht. Daar werden dan materialen en verf van gekocht zodat dit niet drukte op het huishoudbudget.

Maar de oorlogstijd bracht veel problemen; er moest gezorgd worden voor het levensonderhoud. Hij liep met een handwagen van Schiedam naar Tiel om terug te komen met aardappelen en groenten, die in de Randstad niet meer te krijgen waren. Na de oorlog kon hij zijn werk op uiteenlopende manieren, zoals pastels, aquarellen enz. nog uitbreiden. Maar de oorlog had zijn gezondheid zo aangetast dat hij op 14-7-65 op slechts 56- jarige leeftijd kwam te overlijden.

Bron: Ivo Mulders (zoon van Piet Mulders) Luttelgeest, Flevoland


Kaarten / Identiteitskaarten


Foto-album


Opdrachten

Een pentekening vervaardigd t.g.v. het huwelijk van K. Conijn op 5 juni 1948.

Uitnodiging *van de tewaterlating van m.s. Meriva.

*De rood- en blauw gekleurde aanvullingen op de tekening zijn later aangebracht door kleurpotloden. Dit verwijderen zou tot beschadiging leiden en is daarom achterwege gelaten.


Een voorbeeld van de vele tekeningen, die Mulders maakt bij de vele artikelen met betrekking tot Werf Gusto in I.H.C. Het Zeskant vanaf de eerste uitgave in januari 1947. Buiten deze ad-hoc tekeningen ontwierp hij ook de vele ‘logo’s van de beide Personeelsverenigingen en haar tientallen onderafdelingen.

Enkele tekeningen


Eervolle vermeldingen & Prijzen

Een eervolle vermelding voor zijn schilderij “Havengezicht”, uitgereikt tijdens de eerste tentoonstelling van de Gusto Schilderclub.

Een eerste prijs viel hem te deel bij de tweede Schilderijen Expositie in juli 1947.

Eerste prijs uitgereikte tijdens de derde Schilderij expositie in 1948.
 

Een ander aspect van…

In eerste instantie geschreven voor een jubilaris. In een later stadium bijgewerkt voor “algemeen gebruik”. Hier spreekt een grote liefde uit voor de werf, die na WO II een moeilijke periode doormaakte


 

 

 

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf