Graanmolens

Leestijd: 2 minuten

Een van de eerste specifieke producten waar Smulders mee adverteerde, waren ijzeren assenkoppen als vervanging voor versleten uiteinden van houten molenassen.

Onbekend is of deze molenaskoppen standaard afmetingen hadden en dus op voorraad gebouwd konden worden, of dat zij verschillend waren voor individuele molens. Wel weten we dat, nadat Smulders  naar Utrecht was verhuisd, er ook andere onderdelen werden aangeboden zoals de molenassen zelf en waterassen (Culemborgsche Courant 11 mei 1873).

Volgens de advertentie (Foto: 1) bood hij de askoppen al aan in Den Bosch. Of de in Den Bosch gefabriceerde askoppen ook nog bestaan en herkend zijn is niet bekend. Wel zijn er verschillende windmolens in Nederland met op de houten molenas gietijzeren insteekkoppen gefabriceerd door A.F. Smulders uit Utrecht. Dit was o.a. het geval bij de Zeldenrust te Geffen, de standerdmolen De Haag te Beuningen, de standerdmolen te Rosmalen, De Coppens molen te Zeeland (N.Br.), de standerdmolen De Heidebloem te Beugen en de Doesburgermolen tussen Ede en Lunteren. Volgens de molendatabase zijn zowel voor de molen Zeldenrust als voor De Haag de bovenas vervaardigd door Smulders. Het is niet duidelijk of daarmee de askop bedoeld wordt of de as zelf.

Wel wilde de Utrechtsche IJzergieterij vanzelfsprekend een mechanisch alternatief leveren voor de windgedreven molens. Vanaf 18.. adverteert A.F. met de levering van stoomgedreven graanmolens. Deze advertenties staan vooral in het Rotterdamsch Nieuwsblad, maar ook wel in andere kranten. Tot nog toe zijn geen daadwerkelijke verkopen van deze machines voor graan-stoommolens bekend geworden. In dit kader is het wellicht mogelijk te onderzoeken of een van de stoommolens, die in Schiedam tussen 1866 en 1892 gebouwd zijn was uitgerust met een machine van Smulders?


Bron:
Van A.F. Smulders tot Werf “Gusto” voorheen Firma A.F. Smulders 1862-1911.
Tekst & Research: ir. B. Boon,
Tekst bewerkt en aangevuld door: St. Erfgoed Werf Gusto.


Foto: 1. Nieuwe Tielsche Courant 29 januari 1870
Foto: 2. Advertentie uit het Rotterdamsch Nieuwsblad van 16 november 1885. De advertentie zou vele keren herhaald worden.

Laatst bijgewerkt op: 21 mei 2024

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf