Motorcoaster voor rekening van Nievelt, Goudriaan & Co.
Omstreeks vijf uur Dinsdagmiddag stroomde de champagne van de boeg van de 280 ton metende coaster “Megrez N”, die op de Werf Gusto te water werd gelaten. De doopplechtigheid werd verricht door mevr. Timmer—de Jong, echtgenote van de oud-hoofdinspecteur van Van Nievelt, Goudriaan en Co.’s Stoomvaartmaatschappij N.V., voor welke maatschappij deze boot dienst zal gaan doen op de route Frankrijk—Marokko. De kiel voor dit schip werd gelegd In de tweede helft van April. Als leveringsdatum geldt September 1952. Een bijzonderheid bij deze scheepsbouw was het feit dat de achtersteven reeds voor de schroefasleiding was gekotterd toen van het middenschip nog niets op de helling aanwezig was.
Voor de Werf Gusto betekent de bouw van dit kustscheepje dat nog door een tweede — de „Meres-N” — in November zal worden gevolgd, het afleveren van een proefstuk, zo vertelde de heer N. W. Conijn, directeur van de werf, tijdens de bijeenkomst na de tewaterlating. Misschien kan er nog eens een grotere order uit voortvloeien. Mevr. Timmer kreeg een cadeau aangeboden. Namens Van Nievelt Goudriaan en Co’s sprak de heer Eikelenboom. Hij moest erop wijzen dat de vooruitzichten niet meer zo goed waren als anderhalf jaar geleden. Ook de scheepsbouw zou dit zeker ondervinden. Wat betreft de bouwkosten van een schip, vroeger en nu, daarvan gaven de cijfers betreffende de eerste „Megrez”, die in 1909 bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij werd gebouwd, een aardig staaltje. Dit schip kostte met z’n 4620 ton slechts f 35.000, hetgeen neerkwam op f 75,50 per ton. Dit kustvaartuig vroeg het 22 á 23 voudige….
De naam „Megrez”, afkomstig van een ster uit de Grote Beer, heeft bij Van Nievelt, Goudriaan en Co’s geen onbekende klank. Het is het derde schip van deze naam. In de eerste wereldoorlog werd de bij de R.D.M. gebouwde “Megrez” getorpedeerd. Een aardige bijzonderheid was nog, dat de tegenwoordige hoofdinspecteur van de rederij, de heer P. A. van Reeven en zijn broer aan boord van dit schip de functies van tweede en derde machinist bekleedden. De tweede „Megrez” beviel minder goed en werd al spoedig door Van Nievelt, Goudriaan en Co’s afgestoten en naar Duitsland verkocht. Enkele technische gegevens over de „Megrez N”. lengte over alles ca. 64,5 m., breedte op spanten 9,70 m., diepgang geladen 3.60 m., Werkspoormotor 700 A.P.K. bij 300 omwentelingen per minuut.
Bron: Rotterdamsch Parool / De Schiedammer. 23/07/1952; p. 2/6