De reis van 'The 250 Ton Crane' van Manchester naar Newcastle (juli 2021)

Leestijd: 16 minuten

05/07/2021                                    
Hieronder vindt u een liveverbinding met de website Vesselfinder. De website onderhoudt verbindingen met schepen via een satelliet. De riviersleper ‘MSC Viceroy’* zal de ‘716’ slepen van de Runcorn Docks naar buitengaats, waar vervolgens de zeesleper ‘GT Victory’ zal aanhaken, die is ingehuurd door de eigenaar van ‘The 250 Ton Crane’ (Bnr. 716, 1937) om de kraan te verslepen van Manchester naar Newcastle. De zeesleper ligt nu (5 juli 2021) afgemeerd in Weymouth, waarschijnlijk vanwege de stevige wind. Ze vaart dan van daaruit binnenkort naar Manchester om de ‘716’ op sleeptouw te nemen, waar ze als er geen kink in de kabel komt op 8 juli /9 juli 2021 verwacht wordt. Daarna kan de geplande 8-daagse (als de weersomstandigheden gunstig zijn) reis naar Newcastle beginnen.

07/07/2021
De zeesleper GT Victory ligt nog afgemeerd in de haven van Weymouth, vanwege de straffe wind in ‘Het Kanaal’. Men hoopt, dat de zeesleper komende vrijdag (09/07), of anders zaterdag (10/07) aankomt in Manchester. Graeme hoopt te kunnen vertrekken richting Newcastle op maandag 12/07/2021. Wel heeft hij toestemming gekregen van de verzekeraars om te vertrekken, maar heeft de papieren nog niet in zijn bezit. Indien alles rond is zal hij met zijn kameraden de 716 feestelijk optuigen en kan men voorbereidingen gaan treffen voor vertrek naar Newcastle.

08/07/2021
De zeesleper GT Victory is vanochtend om 06:30 uur Nederlandse tijd vertrokken vanuit de haven van Weymouth richting Swansea. Haar snelheid is ca. 5,8 knopen wat er op duidt, dat zij waarschijnlijk een sleep heeft op weg naar Manchester en deze eerst moet afleveren in de haven van Swansea. Deze laatste haven staat als stop vermeld.

10/07/2021
Tegen het eind van de middag aangekomen met zijn sleep bij de haven van Swansea. De sleper is voor anker gegaan. Hij vertrok later die dag richting Liverpool.

11/07/2021
Aankomst in de avond bij de monding van de Mersey in Liverpool. De sleper is daar voor anker gegaan en wacht op nadere instructies over het aanhaken van haar nieuwe sleep, de kraan 716. 

12/07/2021
In de vroege ochtend nog voor anker. Een oude bekende van ‘ons’ het m.s. Rotterdam (tegenwoordig Borealis geheten en eigendom van Fred Olsen Cruise Lines) kwam nog voorbij en ligt afgemeerd aan de kade van Liverpool. De weersomstandigheden in de Ierse Zee zijn goed te noemen: Temperatuur 15°, wind 2 Beaufort, golven 0,1 meter. Het wachten is op de definitieve toestemming van de MCA (Marine Coastguard Agency) en de goedkeuring van de Aquilas Braemar surveyors (Marine Consultants) om te vertrekken.

13/07/2021
Alles klaar, morgen laatste inspectie en dan met behulp van twee extra rivierslepers gaat de zeesleper GT Victory en de Werf Gusto kraan 716 uit 1937 door de haven van Liverpool naar de Ierse Zee……………en dan naar Newcastle.

14/07/2021
De drijvende kraan 716 (The 250 Ton Crane) en de zeesleper GT Victory hebben vandaag de inspectie voltooid door MCA & Aquilas Braemar-inspecteurs in de Runcorn-dokken, beide schepen hebben een goed rapport gekregen en zijn goedgekeurd voor zeeslepen. De bemanning en het sleephandboek hebben ook alle vragen doorstaan ​​en zijn vrijgegeven voor zeetransport. Vanwege de tegenvallende weersverwachting voor de komende dagen voor de sleep, is men nu van plan om op vrijdagochtend (16-07-2021) te vertrekken vanuit Runcorn-dokken. Vanwege Manchester Ship Canal Co-regels zal de 716 in tandemformatie worden gesleept door de lokale sleepboten MSC Viceroy en MSC Victory (niet te verwarren met de GT Victory!), eigendom van Carmet Towage Co. Dit duurt ongeveer 2 1/2 uur vanaf Runcorn, eenmaal binnen in de Eastham Sluizen zal de leidende sleepboot loskoppelen en vervangen worden door GT Victory van Griffin Towage Ltd**. Hoogwater is circa 16:30 uur en de sleep verlaat de Eastham Sluizen in de Mersey met de tweede stuursleepboot nog steeds verbonden aan de achtersteven van 716, zodra ze het punt in het kanaal bereiken dat het einde van Peel Ports-jurisdictie markeert, zal de stuursleepboot op de achtersteven de lijn loskoppelen en zal de sleep verder gedaan worden door alleen de GT Victory .

17/07/2021
Eindelijk, aan het lange wachten op vertrek van de Drijvende Kraan met het bouwnummer 716 (1937) van Manchester naar Newcastle is om 12:30 uur plaatselijke tijd een eind gekomen. Na een initiële start op 23 juni 2021 is dan eindelijk na de noodzakelijke controles en het nodige uitstel van de sleep door minder gunstige weersomstandigheden is het konvooi vandaag op weg gegaan.  Het konvooi ging van Runcorn op weg naar de sluizen van Eastham. Men had daar twee en een half uur voor uitgetrokken. De sluis van Eastham is een getijdensluis. Hoog water werd verwacht om 17:18 plaatselijke tijd (hier + 1 uur). Rond 16:00 uur kwam het konvooi aan bij de sluizen. Daar werden de beide rivierslepers MSC Viceroy en MSC Victory losgekoppeld en bleven in het kanaal achter. Op de foto’s hieronder is te zien, dat de zeesleper GT Victory, die hen was gevolgd voor de kraan wordt aangehaakt. Het is schitterend weer met weinig wind, vandaar dat men besloot niet meer slepers in te zetten naar de monding van de Mersey, zoals eigenlijk gepland. Vandaaruit kwam de sleep op de Mersey en begon de tocht door de stad Liverpool. Deze was live te volgen door de vele webcams van wirralcam.org* , die opgesteld staan langs de Mersey tot voorbij de monding van de Mersey in de Ierse Zee. 

De ‘716’ wordt uit de sluis getrokken door de GT Victory. De twee rivierslepers, die waren meegaveren vanuit Runcorn zijn achtergebleven in het kanaal. Achter de ‘716’ is de sleepboot ‘VB Sandon’ achterwaarts aangehaakt, zodat deze de sleep goed in het rechte spoor kan houden. Ter hoogte van het centrum van Liverpool heeft deze sleepboot de sleep verlaten.

18/07/2021
De vaarroute vanaf de monding van de Mersey is in de loop der jaren flink langer geworden door de vele grote windmolenparken die daar voor de Engelse kust zijn gebouwd. Vandaar dat de afgelegde afstand t.o.v. de stad Liverpool op het eerste oog wat tegenvalt. De eerste nacht is de sleep goed verlopen. De lengte van de tros wordt door ons geschat op een lengte van 100 meter. Het is windstil waardoor het water van de Ierse Zee bijna spiegelglad is. Daardoor kan de sleep toch nog een respectabele snelheid van 6,8 knopen aanhouden. Het schouwspel van een stralende zonopkomst werd vastgelegd door Graeme Simpson.

De feestelijk opgetuigde kraan, vlak voor vertrek.
Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Graeme Simpson.

Vlagvertoon op de ‘716
Wie dacht, dat de vlaggen bevestigd aan de ‘716’ zomaar wat grappige aankleding is heeft het goed mis. De vlaggen zijn weloverwegen bij elkaar gezocht en gemaakt. De vlaggen vertellen haar levensverhaal tot nu toe. Wie en waar ze gebouwd is, wie waren haar onderdelenleveranciers en ingenieurs. Vroegere klanten van Werf Gusto/Smulders, waar ze allemaal is geweest in de regio West-Engeland en het gebied waar ze nu definitief naar toe gaat. En tenslotte de vlaggen van nationale en provinciale gebieden. En twee keer voor Tommy Edwards Ex-hoofdingenieur op onderzeeërs van de Royal Navy gedurende 23 jaar, nu op het Manchester Ship-kanaal. Tommy heeft me (Graeme Simpson) geholpen met lokale kennis enz., ……en heel veel koffie. Ook de Wilson’s Pub in Runcorn voor het gebruik van hun biertuin tijdens het onderbrengen en uithangen van de vlaggen.

19/07/2021
Sinds de ingebruikname van de ‘716’ in 1937 hebben er in de loop der jaren natuurlijk tientallen werknemers, zo niet honderden op de kraan gewerkt in allerlei functies. Op onderstaande lijst staat een opsomming van werknemers waarvan men weet, dat die daar hebben gewerkt in de periode 1965-1998. De lijst zal hoogstwaarschijnlijk niet compleet zijn. Indien er mensen op- of aanmerkingen c.q. aanvullingen hebben voor deze lijst, dan houden we ons aanbevolen.

Naam:Functie:Postuum
F. J. O’Connor,Marine Engineer,
A. Brodie,Engineer,
F. Hardman,“ “ (appointed Parsons),
J. Cordine,“ “
R. Sinclair,“ “
Capt. M. Bestwick,Harbour Master,
Capt. D. Morgan,“ “
J. Birchall,Crane Master,
J. Coleman,“ “
W. Schoefield,Crane Driver / Electrician,
M. Jackies,Electrician,
B. Chimes,Machinery Engineer,
D. Connor,Engine Room Relief,
J. Mella,“ “
R. Chilton,Virtualling Officer,
J. Parker,“ “
P. Murphy,Fitters / Riggers,
R. Schoefield,“ “
M. Burton,“ “
J. Parker,Cook,
C. McNamara,“ “
G. Gray,Deck hands / crew
N. Barnett,“ “
P. Watson,“ “
C. Everhard,“ “
G. Boote,“ “
A. Barker,“ “
K. Dermody,“ “
P. Whitby,“ “
I. Jones,“ “
G. Loyyd,“ “
K. Smith,“ “
P. Higson,“ “
P. O’neil“ “
L. Brown,Diving Manager,
J. Ledsham,“ “
F. Brown,Diving Superviser

20/07/2021
In de sluis van Eastham aangekomen werden de rivierslepers losgekoppeld en werden twee zeeslepers aangehaakt om de 716 uit de sluis te slepen en op de stroming richting zee te zetten. De rivier Mersey en het Manchester Ship Canal lopen evenwijdig aan elkaar. Het 35 kilometer lange kanaal, dat rond 1880 gegraven is, verbindt de stad Manchester, dat een stuk landinwaarts ligt, met de rivier Mersey bij Liverpool. Op deze wijze had de stad Manchester een verbinding met zee. Om het water op peil te houden – want de Mersey is sterk onderhevig aan eb en vloed – werden de sluizen bij Eastham gebouwd. Dat was ook de reden voor de Manchester Ship Canal Co om de 716 te laten bouwen. De kraan was nodig om de vele sluisdeuren in het kanaal en aanverwante kanalen er met regelmaat uit te tillen voor onderhoud.  Meer lezen..........

21/07/2021
Het konvooi is flink opgeschoten afgelopen nacht. Het weer is nog steeds goed en de wind, die uit veranderlijke richtingen waait, valt in kracht mee, BF 2, evenals de deining van de zee. Golven van 0,2 meter verwacht men voor de komende dag. Het transport is nu ter hoogte van Southampton; het is niet zeker dat het binnen de gestelde termijn – 25 juli – Newcastle zal bereiken.   

Toen het konvooi maandagnacht Land’s End naderde, de uiterste zuidwestelijke punt van Engeland, zag de kapitein van de zeesleper een zeilschip midden op zee dobberen met hangende zeilen. Het was volkomen windstil en het zeeoppervlak vertoonde meer gelijkenis met een gladde spiegel dan met het woeste landschap van doorgaans meters hoge golven, die de Ierse Zee en het Kanaal een slechte naam hebben gegeven. Doorgaans belemmeren de hoge golven het uitzicht op de horizon. Menig zeeman heeft daar helse uren doorstaan.  Meer lezen..........

22/07/2021
De ‘GT Victory’ met de oude Gusto-kraan met het bouwnummer 716 op sleep was vanochtend via het Nauw van Calais aangekomen, ter hoogte van de monding van de Thames bij Southend – als we dat op een lijn naar Nederland doortrekken is dat ter hoogte van Middelburg. De weersvooruitzichten voor de Noordzee zijn in vergelijking met het Kanaal, dat de sleep vannacht verliet, iets minder gunstig voor de ‘716’. De golfslag neemt door de sterkere wind iets toe. De wind is op dit moment Beaufort 3 en dat is voor de ‘716’ de maximale windkracht waaronder de oude kraan op zee vervoerd mag worden van de Engelse Marine Coastguard Agency (MCA) en haar verzekeraars.  Meer lezen..........

23/07/2021
Gisteravond rond 18:00 uur lokale tijd had de ‘716’ de ingang van de haven van Great Yarmouth op de rivier de Yare bereikt. Ze heeft daar op haar ‘beurt’ liggen wachten en is later op de avond de haven binnengelopen en ligt nu afgemeerd aan de kade in het stadsdeel Gorleston. De sleper ‘GT Victory’ moet daar brandstof innemen. Volgens de weersvooruitzichten neemt de wind ietwat toe in het gebied rond de Engelse Oostkust en zal morgen in deze regio aanzwellen tot Beaufort 4.  Meer lezen..........

28/07/2021
De sleep ligt nog steeds afgemeerd in de haven van Great Yarmouth. De weerscondities op zee rond de Engelse oostkust zijn er waarschijnlijk de oorzaak van dat de sleep, na het innemen van brandstof van de ‘GT Victory’, nog steeds ligt afgemeerd in de haven.  Er worden ook weer voor vandaag windsnelheden verwacht boven Beaufort 4 met uitschieters naar Beaufort 6 of 7.

30/07/2021
De sleep ligt nog steeds afgemeerd in de haven van Great Yarmouth. De weerscondities op zee rond de Engelse oostkust zijn voor de sleep ongunstig. Er worden ook weer voor vandaag windsnelheden verwacht boven Beaufort 3 (het maximale dat toegestaan voor de sleep met de oude kraan).

31/07/2021
De reis van de oude Gustokraan met het bouwnummer 716 (1937) van de oude thuishaven Runcorn (Manchester) naar haar nieuwe thuishaven Newcastle upon Tyne is voorlopig onderbroken door de slechte weersomstandigheden op de Noordzee. In de avond van afgelopen donderdag 23 juli liep zij, na wachten op hoog water en een gunstige wind op open zee, achter de GT Victory de haven binnen van Great Yarmouth aan de Engelse Oostkust. Meer lezen..........

Op de foto een avondshot van het binnenlopen van de 716.<br<Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Graeme Simpson.

04/08/2021
“In de vroege ochtend van 4 augustus voer de sleep ter hoogte van de monding van de rivier de Wear in Sunderland. De snelheid van de Gt Victory is dankzij het goede weer stabiel op 5.2 knopen. Met deze snelheid zal zij waarschijnlijk de nog af te leggen afstand naar Newcastle upon Tyne binnen enkele uren voltooien. Daardoor is de aanvankelijk acht daagse geplande reis, die op zaterdag 17 juli begon in Runcorn (Manchester), uitgelopen op achttien dagen. Het slechte weer dat ons al meer dan een week parten speelt, heeft ook de reis van de 716 met tien dagen verlengd. De gladde zee en de matige wind van Beaufort 2 op deze ochtend zal het binnenvaren van de 716 in de haven van Newcastle via de pieren van de rivier de Tyne alleen maar feestelijker maken. Meer lezen..........

06/08/2021
Op dit moment vaart de GT Victory met de oude Gusto-kraan 716 al dagenlang rondjes voor de monding van de Tyne. Van de havenautoriteiten van Newcastle mag de kraan niet naar binnen, omdat volgens ingewijden, het papierwerk voor een ligplaats niet op orde, of geheel op orde is. Het gaat hier niet om een ligplaats van enkele dagen, want dat is geen probleem, maar voor altijd. Een ieder is door dit besluit van de haven van Newcastle onaangenaam verrast. Waarom ze gedurende deze tijd op zee moet blijven liggen niet duidelijk. Het is nu rustig op zee, maar als de wind aanwakkert moeten ze de sleep toch binnen laten. Een onverwachte wending in een overigens vlekkeloos verlopen transport. Wordt vervolgd.

07/08/2021
Na een paar dagen op en neer gevaren te hebben voor de monding van de rivier Tyne, kreeg de bemanning van de ‘GT Victory’ afgelopen ochtend (7-8-2021) van de havenautoriteiten van Newcastle upon Tyne groen licht om de 716 naar binnen te brengen en haar af te meren aan de Neptune Quay. Er was oponthoud ontstaan na aankomst van de 716 bij de monding van de Tyne, omdat er geen helderheid was over de afgeleverde documenten om haar daar definitief af te meren. Maar vanochtend kwam er dus gelukkig een einde aan het lange wachten. Het werd op den duur wel spannend in verband met de aanzwellende wind op zee.

Om 13:00 uur Nederlandse tijd werd extra personeel aan boord genomen van de 716 om de trossen vast te maken aan de riviersleper ’Svitzer Tyne’, die de achtersteven moest corrigeren bij het binnenlopen. De loods was al aan boord gegaan van de ‘GT Victory’. Het wachten was nog op de tweede sleper die samen met de ‘GT Victory’ het voortouw zou nemen. Eenmaal langszij gekomen om 13:30 uur haakte de zeesleper ‘Forth’ aan en kon het laatste stuk van de reis beginnen. Het konvooi werd op afstand gevolgd door het motorschip ‘Taurus’, dat onder de andere de ‘piloot’ van de begeleidend drone aan boord had. Meer lezen..........

De sloop van The 250 ton Crane (Bnr. 716) in volle gang.
Foto: Manchester Ship Canal Group – Fotograaf: Onbekend.

Na alle feestelijkheden en uitgesproken verwachtingen voor de toekomst komt medio mei 2022 de ontnuchtering.   Op de Facebookpagina van de Manchester Ship Canal Group werd een foto geplaatst van de 716. De kraan is in een zijhaventje afgemeerd en is al voor de helft gesloopt.  Het waarom kwamen we niet te weten.  Kortom de 716 is niet meer!

*MSC staat voor: Manchester Ship Canal.
**Griffin Towage Ltd is in liquidatie (oktober 2023).


St. Erfgoed Werf Gusto 

 

Laatst bijgewerkt op: 7 oktober 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf