Bnr. 471: Pindaré (1914)

Gisteren werd van de Werf Gusto der firma A. F. Smulders, te water gelaten een zelfstoomenden kolentransporteur, zijnde het eerste van twee geheel gelijke schepen, in aanbouw voor de Braziliaansche marine en bestemd om de eskaders te volgen. Deze transporteur heeft een laadruim van 1000 tons, waarvan de inhoud zich automatisch lost met een snelheid van 500 ton per uur. De afmetingen van dit schip zijn: lengte 167′ 2”; breedte 40′ 4”; holte 18′ 4″.

Het schip is voorzien van twee stuwschroeven, gedreven door twee compound stoommachines van 500 I.P.K. Elk dezer machines is voldoende krachtig voor het drijven van de automatische los-inrichting, terwijl een machine van 120 I.P.K. is aangebracht voor de mechanische belading van den transporteur.

Op het vaartuig worden verder geplaatst de noodige anker- en verhaallieren. Het geheele vaartuig wordt electrisch verlicht. De stoom voor deze machines wordt geleverd door een ketel van 16.0 vierkante voet verwarmend oppervlak bij een werkdruk van 120 pond.

Het schip is gebouwd onder speciaal toezicht van het Bureau Veritas.

bron: Nieuwe Schiedamsche Courant, 13/01/1914; p. 2/4
foto: Collectie Erfgoed Werf Gusto / fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018