Bnr. 722: Robur VII (1937)

Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

Op 4 oktober 1937 was bij Werf Gusto te water gelaten de kolentransporteur Robur VII in aanbouw voor rekening voor Polskarob (Polsko-Skandynawskie Towarzystwo Transportowe Spolka Akeyjna) te Gdynia. De doopplechtigheid vond plaats door mevrouw N. Korzon, echtgenote van de directeur van genoemde vennootschap. Ook was aanwezig de heer dr. T. Skowronski, consul-generaal van Polen.

Deze kolentransporteur had een laadvermogen van 1000 ton en was bestemd om grote zeeschepen te bunkeren. Voor dit doel was onder het laadruim een transportband aangebracht, die bestond uit een aaneenschakeling van kleine bakken. Deze transportband liep in langsrichting onder het laadruim door en werd bij het voorschip langs een schuin oplopend constructiewerk naar boven gevoerd. Hier werden de opgevoerde kolen in een draaibaar opgehangen goot gestort, die in de diverse kolenluiken van het zeeschip gestoken kon worden. De capaciteit van deze transportband was 400 ton per uur. In het voorschip was een automatisch weegtoestel geplaatst, dat op elk ogenblik de hoeveelheid getransporteerde kolen aangaf.

De voortstuwing van het schip geschiedde door twee stoommachines van elk 250 I.P.K. Het schip met machine en ketels werd gebouwd onder speciaal toezicht van Lloyds. Werf Gusto had al verscheidene van dit soort kolentransporteurs voor verschillende havens wereldwijd geleverd.

Bron: Schiedamsche Courant, 05/10/1937; p.2/6

Aanvulling via derden:
Afgezonken door Polen in september 1939 om de ingang van de haven van Gdynia te blokkeren. Is door de Duitsers gelicht en herbouwd in 1942 als Vulcan door Stettiner Maschinenbau AG in Szczecin (Stettin) en ingezet als reddingsschip. In deze hoedanigheid werd ze gebruikt onder de naam Richard tot aan het einde van de vijandelijkheden. Vervolgens overgenomen door de Sovjet-marine en gebruikt als Khosta. Ze werd teruggegeven aan de Poolse autoriteiten op 14 april 1947. Onder de naam Dragon nam zij deel aan tal van acties door het Ministerie van de winning van wrakken Holowniczo – Rescue. Deelgenomen aan de opgraving van het wrak van het slagschip Gneisenau. Gestationeerd in Gdynia. De trots van het vooroorlogse Gdynia beëindigde zijn leven in 1990 en ging naar de schroothoop.

Meer lezen op deze website: https://historia.trojmiasto.pl/Gdansk-potrzebny-tak-jak-Gdynia-n120142.html