Bnr. 573: Bujun Maru (1924)

Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

Van de Werf Gusto werd op 4 juni 1924 met goed gevolg te water gelaten de stalen romp van een 1000 Tons zelf varende, zeewaardige, gepatenteerde kolentransporteur in aanbouw voor buitenlandse rekening. Het schip werd gebouwd volgens de hoogste klasse onder speciaal toezicht van Bureau Veritas.

Het schip heeft de volgende afmetingen:

– Lengte 142’ 4’’;
– Breedte 39’ 4’’;
– Holte 21’ 8’’;
– Diepgang, geladen. 18’ 8’’

De machines voor de voortstuwing, zijn twee triple expansie machines van 250 I.P.K met oppervlak condensatie, welke in staat zijn, het schip een snelheid te geven van ca. 8 knopen. Deze machines werden eveneens door Gusto gebouwd. De benodigde stoom wordt geleverd door een ketel met een verwarmend oppervlak van 1700 vierkante voet onder een werkdruk van 120 lbs per vierkante Engelse duim.

Deze kolentransporteur, die de reis naar haar haar bestemmingshaven onder eigen stoom maakt, dient voor het automatische bunkeren van zeeschepen, evenals dat reeds met verschillende andere kolentransporteurs geschiedde, die de Werf Gusto voor de haven van Rotterdam had opgeleverd. De transporteur werd voorzien van een zelfregistrerende weegmachine, die in de transportband werd aangebracht.

Het schip was verder voorzien van een stoom-ankerspil, stoom-stuurinrichting en stoomlieren voor het verhalen van het schip en het manoeuvreren van de afvoergoot. Het geheel was elektrisch verlicht, terwijl in het voorschip hutten en manschappen logies met centrale verwarming aangebracht werden.

bron: Schiedamsche Courant 5/06/1924; p.2/4

BUYUN MARU. Rotterdam 6 Augustus. Door de aldeeling Vervoer onder Eigen Stoom van L. Smit & Co’s Intern. Sleepdienst zal van hier naar Dalny (bij Port Arthur) worden uitgestoomd de kolentransporteur Buyun Maru, welk vaartuig voor Japansche rekening bij de werf Gusto, firma A. F. Smulders te Schiedam is gebouwd. De Buyun Maru is 43.40 M. lang en 12 M. breed en heeft een diepgang van 6.60 M. Heden is het vaartuig van hier vertrokken.

bron: Nieuwe Schiedamsche Courant | 1924 | 7 augustus


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018