Bnr. Onbekend: Droogdok voor Luanda 1896


Eind 1895 is in Slikkerveer in aanbouw een drijvend dok voor rekening van de Portugese regering en bestemd voor de haven van St. Paul de Loanda aan de westkust van Afrika. Het dok heeft een lengte van 60 meter, een breedte van ruim 22 meter. De constructie is zo dat een gedeelte van de dokvloer in het dok zelf kan worden gedokt en gerepareerd. Hierdoor is het probleem opgelost van veel dokken, namelijk corrosie aan de onderzijde. Het hefvermogen is 1200 ton. Op de bouwnummerlijst wordt dit dok niet terug gevonden. Dus òf de opdracht dateert uit de periode vòòr Slikkerveer, òf aan zo’n dok werd geen nummer uit de bouwnummerlijst gegeven.

In juli 1896 werd het dok naar de 1e Katendrechtse Haven in Rotterdam getransporteerd om daar beproefd te worden. Die beproevingen werden bijgewoond door een namens de Portugese regering uitgenodigde commissie. De sleepreis naar de eindbestemming werd als een grote onderneming gezien. Het gereed maken van het dok voor transport werd uitgevoerd door de sleepdienst van L. Smit en Co. (directie Murk Lels en Zoon) te Alblasserdam. De losse pontons van de bodem werden bijeen gehouden door de zijkasten met houten keggen spelingsvrij te verbinden. Beide zijcaissons werden voorzien van masten met razeilen. De sleepbemanning werd in dekhuizen ondergebracht, terwijl 250 ton kolen werden meegenomen voor de machinerie die de pompen kon aandrijven. De hele reis werd stoom opgewekt, zodat indien nodig het dok omhoog gepompt kon worden. Er was proviand voor 120 dagen. De veiligheid van de bemanning werd gegarandeerd met een reddingboot en een jol, elf zwemvesten, de nodige reddinggordels en vier oliestortzakken. De 9-koppige sleepbemanning stond onder bevel van kapitein A. Weltevreden, van de sleepboot Wodan. De sleepboten Oceaan (1200 pk, bevel kapitein Homan) en Oostzee (800 pk, bevel kapitein Bouman) voerden de reis uit. De drie kapiteins hadden speciale “codes” om met elkaar te kunnen communiceren als de normale verbinding zou uitvallen .

bron: De Tilburgsche Courant 5 december 1895, Schiedamsche Courant, 17 juli 1896, Algemeen Handelsblad 23 juli 1896, Algemeen Handelsblad 16 augustus 1896
Tekst: ir. B. Boon


St. Erfgoed Werf Gusto 2021