Co.1059: Twee erts-loskranen voor de Botlek

1958/1959 In het foto-archief van I.H.C. Holland staan twee erts-loskranen ingeboekt onder nummer Co. 1059 voor N.V. Swarttouw. Deze 1000 nummering werd gebruikt voor opdrachten aan Holland Cranes, een samenwerkingsverband op het gebied van kraanbouw tussen Werf Gusto Schiedam, Conrad Haarlem en Verschure Amsterdam binnen de IHC. De naam van Conrad-Stork staat ook op de tip van de kraan.

Het samengaan van Conrad en Stork had op dat moment nog geen consequenties voor het samenwerkingsverband binnen Holland Cranes, maar het zou door het samengaan van Conrad met Stork onmogelijk worden om in 1965 toe te treden tot de IHC Holland N.V. Wat de inbreng is geweest van Wellmann USA is voor alsnog niet bekend.

In dat zelfde foto-archief vonden wij ook een foto  met bouwnummer Co. 1059 van de beide onderstellen van de kranen gebouwd bij Werf Gusto. Op de foto worden ze klaar gemaakt voor transport per ponton naar de St. Laurentshaven in de Botlek. In de bouwlijsten is hier bij Werf Gusto niets van terug te vinden. Kan zijn dat Conrad penvoerder was en I.H.C. het bouwnummer aan hun bedrijf heeft gekoppeld.

foto’s: Collectie St. Erfgoed Werf Gusto / fotograaf: Onbekend
Met dank aan B. Berkhout


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019