Bnr. 704: Ovendeuren Simon Carves ltd. 1934

Foto: staffspasttrack.org.uk – Fotograaf: Onbekend


In tegenstelling tot veel grondstoffen was steenkool niet alleen van dienst voor één bepaalde industrie, maar voor vele. Het werd gebruikt als bron van praktisch al onze warmte en kracht. Het werd gebruikt voor verwarming van woningen, elektriciteitsopwekking, ijzer- en staalproductie, chemische industrie, gasproductie, engineering, spoorwegen, scheepvaart en andere industrieën.

Voordat aardgas werd ontdekt, werd stadsgas uit steenkool gebruikt. Cokes was het belangrijkste bijproduct van deze gasproductie, samen met een grote verscheidenheid aan andere bijproducten. Deze bijproducten waren koolteer, benzol, pek, creosoot, nylon, oplosmiddelen voor verf, vernis en andere.

Vanaf ca. 1200 werd er al melding gemaakt van mijnbouw in het graafschap Staffordshire in de Engelse regio West Midlands. Vanaf ca. 1875 startte Simon Carves met de exploitatie van Cokes en in 1912 met de exploitatie van bijproducten in Birchenwood.

De bijproductenfabrieken van Birchenwood gebruikten 72 ovens van het Carl Still-type coke ovens die in oktober 1912 in gebruik werden genomen. In 1938 werden ze vervangen door een batterij van 17* Simon Carves coke ovens met toevoeging van nog eens 14 van hetzelfde type in 1947. Cokes werd verkocht als waardevolle brandstof voor verschillende doeleinden. De werken werden in april 1973 gesloten met de komst van (aard)gas uit de Noordzee.

*Voor deze Coke ovens leverde Werf Gusto in 1936, 59 stel stalen ovendeuren onder bouwnummer 704. In 1938 plaatste Simon Carves Ltd. een vervolgorder bij Werf Gusto voor de levering van 228 Klepkasten en 228 verbindingsstukken.