Bnr. 599: ss Siberoet (1927)

Foto: Maritiem Museum Rotterdam – Fotograaf: Onbekend.

Gisteren werd met goed gevolg te water gelaten het schroefstoomschip „Siberoet”, gebouwd bij de „Werf Gusto”, fa. A. F. Smulders, alhier. Het schip is gebouwd voor rekening van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij te Amsterdam volgens plannen, ontworpen door het Bureau voor scheepsbouw Ir. M. A. Cornelissen, onder wiens toezicht de bouw werd uitgevoerd. De „Siberoet” is bestemd voor de kustvaart in Indië. Het vaartuig, dat een lengte heeft van M.81,50 en een breedte van M. 12,80 heeft een diepgang van 5,20 M. met een draagvermogen van ca. 2350 Eng. ton. Het schip heeft twee laadruimen met 2 laadhoofden op elk ruim.

Aan dek bevinden zich 8 stoomlaadlieren met boomen (voor elk ruim 4) en een 20 tons laadboom op het voorschip. Buiten de verblijven der officieren en machinisten, welke op het achterschip zijn ondergebracht, zijn 2 ruime, comfortabel ingerichte hutten voor passagiers aanwezig. Deze laatste zijn evenals het verblijf voor den kapitein op de brug ingericht, waarboven zich de kaartenkamer bevindt. Achter op de brug bevindt zich de hut voor den marconist. Het logies voor de bemanning in onder het bakdek.

Voor de voortstuwing is midscheeps een triple expansie kleppenmachine systeem Lentz geplaatst met een vermogen van ca. 1200 I.P.K. waarmede het schip in geladen toestand een snelheid van ca. 10 Eng. zeem. kan bereiken. De stoom wordt geleverd door twee stoomketels van het Babcock en Wilton type. De „Siberoet” is het tweede van twee zusterschepen, beide op bovengenoemde Werf voor de K.P.M. in aanbouw.

Bron:Nieuwe Schiedamsche Courant, 15/04/1927; p. 2/4


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018