Bnr. 598: Sinabang (1927)

Foto: Maritiem Museum Rotterdam – Fotograaf: Onbekend.

Gister werd met goed gevolg te water gelaten het schroefstoomschip Sinabang, gebouwd bij de Werf Gusto, firma A.F. Smulders alhier. Het schip is gebouwd voor rekening van de Koninklijke Paket Maatschappij te Amsterdam, volgens plannen ontworpen door Bureau voor Scheepsbouw Ir. M. A. Cornelissen, onder wiens toezicht de bouw werd uitgevoerd, met certificaat van Bureau Veritas, klasse 1 3/3 L. 1 1. en is bestemd voor de kustvaart in Indië.

Het vaartuig heeft de volgende afmetingen:

• Lengte 81.5 meter tussen de loodlijnen
• Breedte 12.80 meter op spanten
• Holte 6.10 meter in de zijde
• Bij een diepgang van 5.20 meter draagvermogen 2.350 ton

Buiten de verblijven der officieren en machinisten, welke op het achterschip zijn ondergebracht, zijn twee ruime comfortabel ingerichte hutten voor passagiers aanwezig. Deze laatste zijn, evenals het verblijf voor den kapitein op de brug ingericht, waarboven zich de kaartenkamer bevindt. Achter op de brug bevindt zich de kamer van de marconist; het logies voor de bemanning is onder het bakdek.

Voor de voortstuwing is midscheeps een triple expansie kleppenmachine systeem geplaatst met een vermogen van ongeveer 1.200 I.P.K., waarmede het schip in geladen toestand een snelheid van ca. 10 Eng. zeemijlen kan bereiken.

De Sinabang is het eerste van twee zusterschepen, beide op bovengenoemde werf voor de K.P.M. in aanbouw.

Bron: Schiedamsche Courant, 03/02/1927; p. 2/6


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018