Co. 944: Maersk Explorer (1975)

Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.


Schiedam — Deze maand zal op de werf van Gusto aan de Maasdijk een gigantisch booreiland worden afgebouwd. Het is de Maersk(drill) Explorer. Zoals de naam al zegt is het een booreiland dat wordt gebouwd in opdracht van een Deense maatschappij. Het eiland — de grootste driepoter ooit gebouwd — zal worden versleept naar de wateren ten westen van Denemarken. Esbjerg wordt de stad van waaruit de bevoorrading zal plaats vinden.

Het eiland is speciaal ontworpen voor slechte weersomstandigheden, zoals vele projecten die de laatste jaren bij Gusto — onderdeel van het concern IHC Holland — worden gerealiseerd. De afdeling offshore aan de Maasdijk is in januari 1974 begonnen met de uitvoering van de opdracht van A. P. Möller, één van de grootste Deense oliemaatschappijen.

Het contract was echter al meer dan drie jaar daarvoor getekend. Dat betekent waarschijnlijk een strop voor Gusto, omdat de prijzen van materiaal et cetera omhoog vliegen. Als men nu een dergelijke opdracht zou aannemen (dit is voorlopig het laatste booreiland dat wordt gebouwd, er zijn nog geen nieuwe orders) zou men een rekening van ongeveer 80 miljoen gulden moeten voortoveren. De „aannemingssom” is aanzienlijk minder voor de Explorer, reden waarom Gusto dan ook een beetje in de maag zit met dit eiland, aldus project-manager Wijchers.

Er is gerekend op een bemanning van 54 koppen. Het is een zeer ongebruikelijke accommodatie die is gebouwd. De verblijven bevinden zich namelijk allen onderdeks om zoveel mogelijk ruimte op het platform te hebben. Alleen de ziekenboeg en een kantoor voor de boormeester bevinden zich op het hoofddek. In principe werkt men veertien dagen lang twaalf uur per dag, zodat men het geen belemmering vindt dat het personeel zo weinig daglicht krijgt. Als je twaalf uur lang hebt gewerkt, ga je toch snel naar bed, aldus de heer Wijchers. ,,Reden waarom we bijvoorbeeld de twee recreatieruimten ook beperkt hebben gehouden”.

De bonk metaal heeft uiteraard een eigen krachtcentrale. Vier 600-volt generators zorgen voor electriciteit. Ze worden aangedreven door een dieselmotor van 1125 pk. Er zijn twee kranen op dek, die elk zo’n 35 ton aan materiaal kunnen ophijsen. De derde kan zelfs 60 ton aan.

Aan de veiligheid van de bemanning is ook de nodige aandacht besteed. Aan boord bevinden zich twee ronde ontsnappingscabines, waarin elk 28 man plaats kunnen nemen. Ze zijn luchtdicht en drijven op het water. Op het gigantische helikopterdek kan een grote Sikorsky-heli landen.

Gusto verwacht dat nog deze maand het booreiland kan worden afgebouwd. Kleine brandjes zoals de laatste tijd nog wel eens voorkomen door de laswerkzaamheden hebben vrijwel geen invloed op deze termijn.


Tekst: Martin de Bruijn

Terug naar Booreilanden of Terug naar 1975