Bnr. 194: Free Enterprise I (Co. 424)/1962

Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

Verreweg de meeste schepen die op onze I.H.C.-werven worden gebouwd verrichten hun nuttige taak in anoni­miteit, behalve voor een kleine kring van ingewijden. Bij het schip dat op 2 februari bij vennoot Gusto te water gelaten zal worden, zal dat anders zijn. Voor miljoe­nen mensen zal, naar wij hopen, de veerboot Free Enterprise (CO424), een prettige herinnering gaan betekenen. Zij zullen zich, wanneer zij van het continent oversteken naar Engeland, van de heenreis de vrolijke sfeer herinneren die alle mensen bevangt bij het begin van een vakantiereis, en wij wensen hen toe dat de terugreis gekenmerkt zal zijn door het voldane gevoel na een ge slaagde vakantie. Ontwerpers en bouwers hebben alles gedaan om het de passagiers gemakkelijk te maken tijdens de korte over­tocht Dover-Calais of vice-versa; het wordt een buitengewoon modern schip, dat de vergelijking met andere veerboten glansrijk kan doorstaan. Dat moet ook wel, want de trotse naam Free Enterprise (Vrije onderne­ming) is niet zó maar gekozen. Townsend Brothers Ferry Service vaart deze dienst in concurrentie met de Britse, Franse en Belgische Staatsspoorwegen.

MILJOEN PASSAGIERS
Hun vorige schip, de Halladale, een verbouwd fregat uit de Tweede Wereldoorlog, heeft sinds 1950 bijna een miljoen passagiers en ruim een kwart miljoen auto’s over het Kanaal vervoerd. De Free Enterprise, met accom­modatie voor 600 passagiers en 110 auto’s en een snelheid van 19 mijl, zal tijdens haar tweemaal-daagse reizen deze cijfers verre overtreffen. Het aantal vakantiegangers, dat met de auto over het Kanaal trekt groeit van jaar tot jaar. In Dover, bijvoorbeeld, is het aantal ingescheepte auto’s gegroeid van 70.000 in 1950 tot 246.000 in 1960. Vorig seizoen moest een elektronische rekenmachine worden gebruikt om de vloedgolf van passages te verwerken.

SEIZOEN
De Free Enterprise zal op tijd gereed zijn om tijdens het aanstaande seizoen in dienst genomen te worden. Het is een dubbelschroef motorschip; de auto’s rijden het schip binnen door een deur in het hek, ter hoogte van het hoofddek; deze deur wordt hydraulisch geopend en gesloten. Eén verdieping hoger, op het shelterdeck, is ook een garage, die bereikt wordt via een helling aan de voorzijde van de garage. In het midden van de · garage is de hoogte 4 meter, ruimschoots voldoende voor bussen en vrachtwagens. Een losbaan, scharnierend bevestigd onder het promenade dek, dient om de auto’s aan wal te laten rijden. De garages zijn gescheiden door brandvrije deuren; verder is er natuurlijk een uitgebreid brandblussysteem aan boord.

MANOEVREERBAAR
Alles is gedaan om de Free Enterprise een buitengewoon manoevreerbaar schip te maken; bijzondere aandacht is besteed aan korte stoptijd en achteruit varen. Het schip heeft dubbel roer, verstelbare schroeven, een voor­stevenroer, en een boegstraalroer, bestaande uit een schroef gedreven door een 300 pk elektromotor; de zijwaarts uitgeoefende druk bedraagt 3 ½ ton. Het ontwerp is beproefd in de modeltank te Wageningen; de snelheid bij achteruitvaren zal 14 mijl bedragen.

ACCOMMODATIE
De dagaccommodatie voor de 600 passagiers wordt zódanig uitgevoerd, dat de korte overtocht de indruk zal wekken van een luxe reis in het klein. Het grote dagverblijf, de lounge, wordt evenals de damessalon en het restaurant uitgevoerd in een lichte, moderne, en toch gezellige stijl; er zijn verder nog een winkel, een bar, een snackbar, en kantoortjes voor de purser en voor toeristenbonden. Van de 56-koppige bemanning behoren er 23 tot de civiele dienst; zowel stewards als stewardessen bedienen de passagiers. Verwarming en ventilatie zijn ruim bemeten; vooral in de garages is de ventilatie natuurlijk een zeer belangrijk punt.

SMIT-M.A.N MOTOREN
De twee, door vennoot J. & K. Smit gebouwde Smit-M. A.N twaalfcylinder dieselmotoren geven de Free Enter­prise een maximumsnelheid van 20 mijl. Drie dynamo’s, aangedreven door zescylinder Mirrlees dieselmotoren van 315 pk ieder, leveren de stroom voor de hulpwerktuigen en het boegstraalroer. Lengte over alles: 96,5 m; breedte 15,8 m; holte hoofddek 5,6 m; holte shelterdeck 9,1 m; diepgang, beladen 3,8 m. De hoofdmotoren, de verstelbare schroeven en het boegstraalroer worden vanaf de brug bediend; ook in de vleugels van de brug zijn bedîêningstafels aangebracht, hetgeen bij het manoevreren een groot gemak is. De nautische uitrusting omvat alle moderne hulpmiddelen, zoals radar en Decca navigator.

Wanneer in het voorjaar de I.H.C.-vlag aan boord vervangen wordt door de Engelse koopvaardijvlag, de Red Ensign, zullen wij U uit eigen ervaring meer kunnen vertellen over het reizen op dit fraaie schip. Méér nog echter hopen wij dat U zelf eens in de gelegenheid zult zijn een reisje op dit I.H.C.-produkt te maken.
Nu ook in Nederland de vakantietijd een ware volksverhuizing teweegbrengt, is het zéker de moeite waard om eens Engeland als reisdoel te overwegen; het land is het beslist waard!

Het Zeskant januari 1962


Specificaties:

Lengte: 96,5 meter
Breedte van de romp: 15,8 meter
Diepgang: 4,3 meter
Tonnage: 2607
Voortstuwing: Twee 12-cylinder Smit M.A.N. RBL 612 viertakt diesels
Stuwkracht: 7.360 kW/3470 bhp
Snelheid: 17 knopen
Capaciteit: 850 passagiers (1962), 1.400 (1981), 120 auto’s en 6 vrachtwagens
Aantal bemanningsleden: 56

Bron: doverferryphotosforums.co.uk


Meer foto’s Free Enterprise V
Levensloop van Free Enterprise I


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018