Bnr. 865 Coolhaven (1947)

Foto: Collectie Ton Grootenboer – Fotograaf: Onbekend.

Niet als een nog vormloos casco van onder tot boven Ingesmeerd met een laag roodbruine, roestwerende verf, maar geheel afgebouwd en gestoken in de frisse kleuren van de rederij is Dinsdagmiddag om half vijf het motorvrachtschip ,,Coolhaven” bij de werf Gusto te Schiedam te water gelaten. Een vaartuig van de afmetingen als dit nieuwste schip van de N.V. Gebr. van Uden’s Scheepvaart- en Agentuurmaatschappij te Rotterdam, geheel op de helling te voltooien en dan eerst aan zijn element toe te vertrouwen is, naar wij menen te weten, een unicum voor de Nederlandse scheepsbouwindustrie. De „Coolhaven” zelf, geheel vaarklaar als ze was, scheen haast te hebben en tippelde zo snel de sleeën af — in slechts twaalf seconden! – dat mej. A. D. Niehuis Muller, dochter van de directeur van de rederij Van Uden, nauwelijks tijd had de doop plechtigheid te verrichten.

De beer H. M. de Boer, sprekende namens de opdrachtgevers. noemde de „Coolhaven” practisch het volmaakte type van wat op het gebied van coasters op de wereld te vinden is. Inderdaad is de .,Coolhaven”, zoals zij zich recht tegenover de werf op de rivier liggend bewonderen liet. een fraai schip. De afmetingen zijn 55 x 9.20 x 5.50 meter, terwijl de voortstuwingsinstallatie bestaat uit een 700 apk Bolnes Dieselmotor. Aan de inrichting der bemanningsverblijven werd de uiterste zorg besteed, evenals aan de dekuitrusting en laadgerei, dat geheel electrisch wordt bediend, eventueel ook op een accumulator. Onmiddellijk na de stapelloop werd de “Coolhaven” naar het demagnetiseringsstation in de Waalhaven gedirigeerd. Reeds aan het eind van deze week komt het schip in de dienst Rotterdam—Helsinki, die door de rederij Van Uden in samenwerking met Müller & Co. wordt geëxploiteerd.

bron: Rotterdamsch Parool / De Schiedammer / 4 juni 1947

Op 3 juni 1947 te water als Coolhaven voor N.V. Motorscheepvaart Maatschappij “Ida” in Rotterdam. Op 17 februari 1948 opgeleverd. Beheer N.V. Gebroeders van Uden’s Scheepvaart- en Agentuur Maatschappij.

  • In februari 1952 onderweg van Valencia naar Antwerpen, motorproblemen in de Golf van Biscaye. De sleepboot Noord-Holland, die in de buurt was, sleepte het schip naar Brest waar ze op 14 februari 1952 aankwamen.
  • In augustus 1960 Pieter Breughel (PGSS), zelfde eigenaar.
  • In maart 1961 Excelsior voor Vincenzo Cavarrretta in Trapani, Italiaanse vlag.
  • In 1984 naar Armatore Vincenzo Cavarretta in Trapani.
  • Op 25 maart 1985 aanvang van de sloop bij Navelsider S.r.L. Cantieri Navale in Napels.

Bron: Shipspotters.nl


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018