Proefvaart Co. 947 ‘Petrel’

Leestijd: 2 minuten

Op zaterdag 6 september aanstaande zal, om ongeveer 16.00 uur, het Dp-boorschip Petrel (Co. 947), te water worden gelaten. Dit schip is in aanbouw voor Offshore Europe N.V. in Antwerpen. De doopplechtigheid wordt verricht door Mevrouw Francois Didier, de echtgenote van de directeur van ELF – R.E. in Parijs.

De Pétrel heeft een lengte van 149 meter en een breedte van 21.35 meter. Ze zal in staat zijn te boren tot in waterdiepten van ruim 600 meter. De boordiepte kan ruim 6000 meter bedragen. De boortoren bevindt zich midscheeps. Op het achterdek is een helikopterdek.

Zoals alle Dp-boorschepen zal ook de Pétrel in staat zijn om langdurig zelfstandig te opereren, in koude of hitte en onder slechte weersomstandigheden. Haar zusterschepen bewezen al in staat te zijn door het verrichten van succesvolle boringen aan de Noordkust van Afrika zowel als tussen de ijsbergen van Labrador. Met de bouw van dit IHC-boorschip is een bedrag gemoeid van 140 miljoen gulden.

Dinsdag 9 september zal (o.o.v.) het dekhuis op de Co. 947 geplaatst worden. Dit 350 ton wegende “flatgebouw”, waarvan de afmetingen zijn: Lengte 22 meter, breedte 18 meter en hoogte 12.50 meter, is gebouwd door onze collega’s in Slikkerveer.
Vandaag is men in Slikkerveer al begonnen met het transport. Het eerste gedeelte van de reis wordt het dekhuis versleept, waarna vijzelwagens het gevaarte tot aan de wallenkant zullen rijden. Daar zullen o.a. de bokken ir. Snip en Taklift II de 350 tonnen staal op zijn plaats hijsen.

Bron: IHC Gusto Nieuws #30 5 september 1975


Alle foto’s: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto.
Fotografie: J. Paardekam (Werf Gusto) (excl.: nr’s. 41,42 en 118).
Bewerking alle foto’s: St. Erfgoed Werf Gusto.
Teksten: B. Berkhout.

Laatst bijgewerkt op: 28 augustus 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf