‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

'Onze Reis om De Wereld' M. Smulders Mathijsen (1904)


Maria Anna Mathijsen geboren in Tilburg op 5 november 1860 had zes jongere zussen: Antoinette, Regina, Mathilde, Anna-Maria, Dorothea en Adriana, allen geboren tussen 1862 en 1871. Twee jongere zussen trouwden, net zoals Maria Anna, met een Smulders’. Anna-Maria Mathijsen, 1868-1901, trouwde met Josephus Henricus Smulders, neef van Henri Smulders, echtgenoot van Maria Anna. Dorothea Mathijsen 1870-1955, trouwde op 6 november 1902, een jaar na de dood van haar oudere zus Anna-Maria, met dezelfde Josephus Henricus Smulders.

Maria Anna Mathijsen (M.A.H.A.) is misschien wel een van de kleurrijkste personages in de familie Mathijsen. Ze was de oudste dochter van Willem Hendrik Mathijsen en Petronella van Gils. Ze huwde Henri Smulders, afkomstig uit een van de grootste families van industriëlen uit Utrecht. Ze leefden een voorspoedig leven. Hun aanzienlijk fortuin, afkomstig van de staalindustrie en de ‘Werf Gusto’ – in Schiedam, gaf haar een extravagant leven: in 1903 reisde ze per trein en boot, een reis om de wereld met haar man Henri.

Ze vertrokken in 1903 uit Rotterdam. Via Berlijn, Sint-Petersburg, Moskou bereikten ze met de Trans Siberische Spoorlijn Port Arthur aan de Chinese Oostkust, nu Loshunku in China genaamd. Van Port Arthur vertrokken ze naar Yokohama, waar ze “zouden” zijn ontvangen door de keizer van Japan, voordat ze via Honolulu in de Verenigde Staten verder trokken van San Francisco naar Chicago. Ze keerden in januari 1904 terug naar Europa. Ze vertelde over deze avonturen in dit in 1904 uitgegeven en geïllustreerd boek. (De foto’s zijn gemaakt door Henri Smulders)

Het ss Frisia van de Koninklijke Nederlandse Lloyd.

In juni 1920 stierf ze als gevolg van een noodlottig ongeval tijdens een reis naar Zuid-Amerika.  Ze viel van haar aangemeerde schip, de SS Frisia, in de haven van Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. De bemanning slaagde er niet in om haar meteen uit het water te halen. Ze dreef uren in het water voordat ze weer aan boord kon worden gehesen waar ze enkele uren later zou sterven. Maria’s lichaam werd gerepatrieerd naar Nederland en Henri gaf haar een prachtig graf in Den Haag: waar een jonge vrouw, in Italiaans marmer, op de deur van de hemel klopt.

Maria-Anna kon het goed vinden met haar neef Augustinus sr. Mathijsen en zijn vrouw Catho Mol. Er wordt gezegd dat de Schiedamse scheepswerf werd vernoemd naar hun voornaam, ‘Gusto’, voornamen (Catho en August) die Maria-Anna en Henri ook aan twee van hun vijf kinderen gaven.

Bron: Ancestors of the Mathijsen’s – Marc-Antoine P.F.M.G. Mathijsen.

Deel I – Het begin van onze reis.

Deel II – Van Moscou naar Port-Arthur.

Deel III – China en Japan.

Deel IV – Van Yokohama naar San-Francisco.

Deel V – Amerika

Deel VI – Naar Huis

Boek ter beschikking gesteld door de Erven Conijn Wassenaar.


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

 

Laatst bijgewerkt op: 13 februari 2023

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam