Co. 714: PM 24 (1969)

Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.


(Van onze scheepvaartredakteur)

SCHIEDAM – Deze week levert de Werf Gusto de grootste drijvende kraan ter wereld af. Het is de PM 24, die gebouwd is voor de Italiaanse firma Micoperi S.A. Deze kraan kan draaiend 500 ton en in vaste positie 1000 ton heffen! Tot nu toe was de grootste die Gusto heeft gebouwd een 600-tons kraan.

De PM 24 zal worden gebruikt voor het in zijn geheel plaatsen van vaste boorplatforms ten behoeve van het zoeken naar olie en gas. Volgende week zal de kraan voor Amoco op het Engelse deel van het continentale plat het eerste platform neerzetten. Deze week (zie foto) is de PM 24 uitvoerig beproefd.

De kraanarm, die 95 meter boven de waterspiegel uitsteekt, is gemonteerd op een ponton die een stuk is van een vroegere Griekse tanker. Dit schip had destijds een explosie in de machinekamer. Micoperi kocht de tanker en liet het tankgedeelte in Italië tot ponton verbouwen.

Tot 500 tons lasten kan de kraan normaal 360 graden ronddraaien. Voor zwaardere lasten wordt de giek onderaan doorgeknikt en op dek door een speciale inrichting gesteund. Dan kan als drijvende bok 1000 ton worden gehesen. Er zijn twee hoofdtakels van elk 500 ton hijsvermogen, een hulphijstakel van 100 ton en een van 20 ton.

Op de 137 meter lange ponton is een helikopterdek geplaatst. In de ponton bevinden zich verblijven voor 130 mensen. De PM 24 kan tevens als pijpenlegvaartuig worden gebruikt.

Gusto heeft nog twee opdrachten voor dergelijke drijvende kranen. Voor Heerema wordt een kraan van 800 ton gemonteerd op de vroegere Nederlandse tanker P. G. Thulin, terwijl voor de Amerikaanse -Santa Fé Drilling Co. een kraan met hetzelfde hefvermogen wordt gebouwd. Deze zal worden geplaatst op een catamaran-ponton die bij Van der Giessen de Noord in Krimpen a. d. IJssel wordt gebouwd.


Bron: Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling … [et al.]

Terug naar Offshorekranen of Terug naar 1969.