Louis Smulders (Broer en Vennoot van A.F. Smulders)

Leestijd: 2 minuten
De eerste zelfrijdende dynamowagen (fabrikaat Jaffa) uit 1907. Dit voertuig had waarschijnlijk het nummer L-429.
Foto: Collectie Jan Bakker – Geniemuseum Vucht.
De tweede zelfrijdende dynamowagen van het Regiment Genietroepen te Utrecht.
Foto: Collectie Jan Bakker – Genie museum Vucht.

Het automerk ‘Jaffa’
De Jaffa als automobielmerknaam van Nederlands fabricaat is niet zo algemeen bekend. De productie is waarschijnlijk zeer gering geweest en er zijn weinig gegevens over bekend. Zelfs in het Gemeentearchief van de stad Utrecht en met name in de stukken van en over de Machinefabriek Jaffa is over de autoproductie van dit bedrijf in de beginjaren van deze eeuw [opm. red.: de twintigste eeuw!] niet veel terug te vinden.

Toch zijn ze er geweest, de Jaffa-wagens! De gemeente Utrecht heeft er waarschijnlijk vier gehad, die dienst hebben gedaan als autoluchtpomp. Eén ervan zou tot in de jaren dertig hebben dienstgedaan.

Een andere afnemer was het Regiment Genietroepen in Utrecht, waar ze gebruikt werden als dynamowagen. Eén van deze Geniewagens reed met het Provincienummer L-430 [opm. red.: de nummers L-429 en L-430 stonden inderdaad op naam van het Regiment Genietroepen te Utrecht]. Het bouwjaar van deze twee wagens was waarschijnlijk 1907. Deze dynamowagens hebben kennelijk niet geheel voldaan, want ze werden beide omgebouwd voor paardentractie.

Bronnen:
Het automerk ‘Jaffa’: Conam.info – Tekst: J. Bakker.

Laatst bijgewerkt op: 27 mei 2024

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf