Bnr. 371: Arno (1909)

Van de werf Gusto alhier is eergisteren met goed gevolg te water gelaten de stalen romp van een zeewaardigen zuiger met perspomp en twee schroeven dien de firma Smulders in aanbouw heeft voor rekening der Italiaansche regeering. Het vaartuig heeft de volgende hoofdafmetingen: lengte 30 M., breedte 6 M. en diepte 2.200 M. en is … Lees verder Bnr. 371: Arno (1909)

Van de werf Gusto alhier is eergisteren met goed gevolg te water gelaten de stalen romp van een zeewaardigen zuiger met perspomp en twee schroeven dien de firma Smulders in aanbouw heeft voor rekening der Italiaansche regeering. Het vaartuig heeft de volgende hoofdafmetingen: lengte 30 M., breedte 6 M. en diepte 2.200 M. en is voorzien van eene compound machine van het marine type met oppervlakscondensatie, 150 I.P.K. ontwikkelend voor het drijven van de zandpomp en twee schroeven, een boegstoomlier voor het ophalen van het anker en van de grondzuigbuis, en een achterstoomlier.

De stoom voor al deze machines wordt geleverd door een scheepsketel met terugkeerende vlam, een verwarmend oppervlak van 60 M2 en werkend met een druk van 8 atm. Deze zuiger is in staat 400 M3 per uur op te zuigen op een diepte van 7 Meter en dat weg te persen door een drijvende buis van 100 M. lengte. Het vaartuig zal een snelheid hebben van omstreeks 6 knoopen en onder eigen stoom naar de plaats van bestemming gaan, terwijl het den naam ‘Arno’ zal dragen.

bron: Nieuwe Schiedamsche Courant, 01/07/1909; p. 2/4
foto: Gusto SMC / fotograaf: Onbekend
3e v. links: Frans Smulders, Henri Smulders & J. Dresselhuijs


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018