Bnr. 639: ms Togian (1930)

Hedenmorgen om half 12 werd van een der hellingen der N.V. Werf Gusto, firma A. F. Smulders alhier, met goed gevolg te water gelaten het enkelschroef-motorschip M.s. „Togian”, in aanbouw voor de Kon. Paketvaart Mij. Amsterdam.

De hoofdafmetingen van dit schip, hetwelk wordt gebouwd volgens plannen, ontworpen door het Ingenieursbureau voor scheepsbouw M. A. Cornelissen, die tevens met het toezicht is belast, zijn:
– Lengte tusschen de loodlijnen, op de waterlijn, 61.87 M.;
– Breedte op spanten 10.36 M.;
– Holte tot bovendek 3.81 M.

De bouw wordt uitgevoerd volgens Bureau Veritas, Klasse I. I. 3/3 P. 1.1. en onder toezicht van de Nederlandsche Scheepvaart Inspectie. De voortstuwing zal geschieden door een enkelwerkende 8-cylinder M.A.N. Dieselmotor van 500 As P.K., welke het schip, in beladen toestand, een snelheid zal geven van 9¼ Eng. zeem. per uur.

Het M.s. „Togian” is het tweede van een serie van 4 schepen, op bovengenoemde werf voor de K.P.M, in aanbouw.

bron: Nieuwe Schiedamsche Courant, 24/01/1930; p. 1/12

Men schijnt bij de K. P. M. rekening te houden met de mogelijkheid dat het m.s. „Togian” niet meer is vlot te krijgen. Het m.s. „Togian” is gebouwd in 1930 op de werf „Gusto” te Schiedam. Het schip is over alles 64,5 m lang en de inhoud bedraagt 979 reg. ton bruto en 672 reg. ton netto. Wij vernemen, dat hedenmorgen de K. P. M.-sleepboot „Jupiter” naar de „Togian” ter assistentie is vertrokken. De „Jupiter” heeft een groot aantal leege drums aan boord, om eventueel bij het drijvend houden van de „Togian” te kunnen dienen. De „Togian” blijkt inderdaad zeer vast te zitten en lekt hevig.

bron: Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië , 17/12/1935
foto: Maritiem Digitaal / fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018