Bnr. 113: van Linschoten (1958)

foto: Gemeentearchief Schiedam / Werf Gusto.


De Van Linschoten ging bij Gusto te water
Hellingen voor schepen van
19.000 ton weldra gereed 

Bij de N.V. Werf Gusto v.h. Fa. A. F. Smulders te Schiedam ging zaterdagmiddag om 3 uur het ms Van Linschoten te water, één van de vier schepen van 5400 ton dw, welke de N.V. Koninklijke Paketvaart-Maatschappij Amsterdam in aanbouw heeft, twee bij Gusto, een bij Bijkers Aannemingsbedrijf N.V. te Gorinchem en een bij de Scheepswerf De Merwede te Hardinxveld. De Van Linschoten werd gedoopt door mevr. B. J. L. Lucas—Kurtz, echtgenote van de directeur van de N.V. Koninklijke Paketvaart Maatschappij, dle als herinnering een gouden armband werd aangeboden.

De Van Linschoten heeft, evenals de drie andere enkelschroef motorvrachtschepen de volgende hoofdafmetingen: lengte tussen de loodlijnen 116,98 m, breedte 17,37 m en holte 9,52 m. Het schip is uitgerust met een direct omkeerbare enkelwerkende tweetakt dieselmotor, fabrikaat Stork van 4800 as pk en drie hulp-Stork-dleselmotoren van 285 pk. 

Het schip is bestemd om te varen in de tropen in combinatie met de Koninklijke  Java China Paketvaart Lijnen en het is behalve voor stukgoed ook ingericht voor het vervoeren van palmolie in bulk.
Mr. W. A. J. Lucas, directeur van de  KPM, dankte voor de vlotte af werking van het schip. Het is de derde Van Linschoten, die de KPM laat bouwen. De eerste was een 4000 tonner, gebouwd in 1911, die verkocht is na 29 jaren in de vaart te zijn geweest, de tweede is overgedragen aan de Holland West-Afrika Lijn en is daarbij om-gedoopt in Kongo-Kust.  Gusto is thans bezig met het vergroten van twee harer hellingen. Over enkele maanden zal het werk voltooid zijn. De werf kan thans schepen bouwen van maximaal 14.000 ton, maar zal up de nieuwe hellingen schepen van 19.000 ton ter hand kunnen nemen. 


bron: Rotterdams Dagblad / Algemeen Dagblad | 1956 | 26 

Stichting Erfgoed Werf Gusto (2017)