Co. 726: Choctaw (1969)

foto: Gemeentearchief Schiedam / IHC Gusto BV


Kraaneiland met 122 meter lengte

0000Bijzonder groot en uniek van constructie is het kraaneiland, dat Van der Giessen-De Noord nog voor het eind van dit jaar aan de Sante Fé Drilling Company moet opleveren. Er zal zo’n dikke 500 ton staal in deze gigant zijn verwerkt als hij begin volgend jaar naar zijn eerste bestemming wordt gesleept.

0000Het kraaneiland zal door de Amerikaanse boormaatschappij worden ingezet bij de olie- en gaswinning in volle zee. Met behulp van de kraan, die lasten tot 725 ton kan tillen, worden de vaste boorplatforms op de locatie zelf in elkaar gezet. Om zelfs in de ruwste zeeën te kunnen werken, rust het eiland op twee, onderling verbonden pontons met een lengte van 122 meter. De breedte wordt 32 meter.
0000De werf te Krimpen a. d. IJssel heeft met zijn prijs (rond fl 25 miljoen) scherp moeten concurreren met Amerikaanse bedrijven die gewoonlijk door de grote oliemaatschappijen en bun boorfirma’s voor het uitvoeren van dergelijke constructies worden uitverkoren.
0000Van der Giessen bouwt overigens niet de kraan. Die komt voor rekening van de Schiedamse werf Gusto, die daar de nodige ervaring in heeft. Als het eiland half oktober van de helling in Krimpen is gegaan, zal in de maand daarop de kraan in Schiedam worden gemonteerd.

Bron: Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad 20-04-1968


Terug naar Offshore Kranen of Terug naar 1969