Co. 924: Thor (1974)

foto: Gemeentearchief Schiedam / Werf Gusto
Map: 386/0336/0181


Een 1600/2000 ton kraan voor Heerema

ROTTERDAM — Het grootste kraanschip ter wereld trok door Rotterdam. Het was de ‘Thor’ (ex-tanker Veedol), verbouwd door Boele Bolnes in opdracht van Heerema’s Interpid ShIpping Co. Het vaartuig, dat geen eigen voortstuwing heeft, meet 170 meter en heeft een kraan met 2000 ton hefvermogen. Het zware schip werd met een vloot van tien sleepboten in feilloze operaties door de Van Brienenoord- en Koningshavenbrug geleid. In het havengebied wordt het nu afgebouwd voor de offshore-werkzaamheden op zee.


Dordrecht- Met behulp van drie drijvende bokken. Is onlangs bij de koninklijke fabrieken Ben Bauduin en Co. in Dordrecht de grootste kraanarm ter wereld van de werf opgepakt en op een bak gelegd voor transport naar de Schiedamse werf Gusto.

000De kraanarm is honderd meter lang en weegt driehonderd ton. Het gevaarte is bestemd voor een bij Gusto voor rekening van P. Heerema Engineering in Den Haag in aanbouw zijnd kraanschip dat de naam Thor zal dragen.
000De kraanopbouw is vervaardigd bij Boele in Kinderdijk. Het kraanschip heeft een hefvermogen van maar liefst tweeduizend ton en is bestemd voor de bouw van ,,off-shore” staalconstructies in zee.


bron: Trouw / De Rotterdammer, 07/12/1973; p. 3/16


Terug naar Offshore Kranen ofTerug naar 1974