Bnr. 367: Harpen (1909)

Gister werd met goed gevolg van de werf Gusto alhier te water gelaten de stalen romp van een kolentransporteur met een laadvermogen van 1000 tons, bestemd voor de Steenkolen Handelsvereeniging van Rotterdam.
Het schip is in staat om zijne lading kolen in de bunkers der zeeschepen over te brengen en tevens automatisch te wegen, en wel met eens snelheid van 250 tons pers uur. Het werktuig is ook voorzien van een laadbrug met grijpemmer waardoor het den kolenvoorraad van zijn laadruim kan helpen aanvullen ; deze grijpemmer wordt electrisch of door stoomkracht gedreven.

De hoofdafmetingen van het vaartuig zijn:
– Lengte 45 m.,
– Breedte 11,5 m.,
– Holte 7,1 m..

Voor de voortstuwing is het schip voorzien van 2 compound machines met oppervlak condensatie, kunnende elk een vermogen ontwikkelen van 250 I.P.K. Elke machine drijft eene schroef, terwijl zowel de bakboord- als de stuurboordmachine het bunkermechanisme in beweging kan brengen. Het vaartuig is verder uitgerust met de noodige stoomlieren van de ankers, het verhalen en meeren van het schip en het manoeuvreeren met de kolen afvoergoten. De stoom voor alle machines wordt geleverd door een scheepsketel, hebbende een verwarmend oppervlak van 150 m² en werkende op een stoomspanning van 8 atm.

Het geheele schip is electrisch verlicht. Deze kolentransporteur is het vierde door de firma A. F. Smulders voor de Steenkolen Handelsvereeniging van Rotterdam gebouwde werktuig van dit type en zal den naam dragen van Harpen. Het schip werd gedoopt door mevrouw Van Beuningen-Fentener van Vlissingen.

bron: Nieuwe Schiedamsche Courant, 11/05/1907; p. 2/4
foto: Gemeentearchief Schiedam / Stichting Erfgoed Werf Gusto


Stichting Erfgoed Werf Gusto (2017)