Bnr. 337 Sailmaster 26 (1965)

foto: sailmasterclub.nl


Met aandacht voor de Sailmaster duiken we diep in de geschiedenis van de eerste generatie polyester kajuitzeiljachten, die vanaf het begin van de jaren 60 zijn gebouwd. Olin Stephens van de later fameuze scheepsontwerpers Sparkman & Stephens (S&S) in New York ontwierp de 22 en 45, terwijl William H.Tripp Jr. de 26 tekende. Opmerkelijk is, dat Nederland in die tijd tot de technische koplopers van de polyesterbouw behoorde, zodat de bouw van jachten voor de Amerikaanse markt in ons land plaatsvond. De voor Amerikanen erg goedkope gulden van die tijd hielp daar stevig bij.

Dit gebeurde voor de Sailmasters bij Gusto in Schiedam en later ook bij de werf Van der Giessen-de Noord in Alblasserdam. De geschiedenis van het Sailmaster-ontwerp is vanwege de Amerikaanse opdrachtgever Seafarer Yachts Inc. ook nog verbonden met de Amsterdamse werf van G. De Vries Lentsch, waar Seafarer al eind jaren 50 boten liet bouwen. Vanaf 1965 werd Nederland te duur en is de hele produktie overgebracht naar Amerika. Daar varen nu nog honderden kleine en grotere Sailmasters rond. In Nederland telt de club nog een stuk of dertig Sailmasters 22, een tiental Sailmasters 26, en nog maar één Sailmaster 45.

De site wijdt vier hoofdstukken aan de Sailmaster-historie die mede vanwege het feit dat het ontwerp van de 22 ook nog een leven leidt als ‘Kestrel 22’ behoorlijk ingewikkeld is. Kortom, de Sailmaster Club biedt veel materiaal om de sfeer van de watersport van halverwege de vorige eeuw te proeven.

bron: sailmasterclub.nl


Terug naar Zeiljachten of Terug naar 1965