Bnr. 220: Castaneda (1962)

Foto: Collectie Frits Olinga – Fotograaf: Onbekend.


Nog geen twee maanden na de tewaterlating van het koelschip Calanca te Schiedam, gleed op 13 februari het zusterschip Castaneda bij Gusto-Slikkerveer van de helling.
Evenals de Calanca zal dit schip onder Zwitserse vlag varen: het is bestemd voor de rederij St. Gotthard Schiffahrt A.G.
Het weer gaf een voorproefje van de temperatuur die in de ruimen van de Castaneda zal heersen: er joeg een ijzig koude wind door de Hollandse polder.

De heer A. Smulders, pas teruggekeerd van een reis naar tropisch Afrika, dankte in het bijzonder de doop­vrouwe, Mevrouw G. Piel.
De oorsprongelijke doopvrouwe, Mevrouw Hummler, kon niet aanwezig zijn, omdat haar vliegtuig door het slechte weer niet uit Zwitserland vertrekken kon.

Een oude, eerbiedwaardige traditie wil dat voor de doop van een schip de gracieuze hulp van het zwakke ge­slacht nodig is. Mevrouw Piel verrichtte haar taak charmant en overtuigend, en veranderde door het uitspreken van de magische doopformule de staalmassa op de helling in een schip, dat hopelijk een lange en voorspoedige vaart zal hebben.

Werf Gusto bouwt vier van deze schepen, waarvan twee voor een andere opdrachtgever. Zij zijn alle 76 meter lang, hebben een laadruiminhoud van 90.000 kub. voet en 2000 pk dieselmotoren, die een snelheid van 14 mijl per uur geven.

Zoals met zoveel andere projecten, bewijst Werf Gusto ook weer met de bouw van deze serie de stelregel: Gustowerk = specialistenwerk.

Bron: Het Zeskant maart 1962


Koelschip, gebouwd voor rekening van Bank van Handel & Scheepvaart. Gebouwd bij N.V. Werf Gusto te Slikkerveer.
1962: Castanada St.Gotthard Schiffahrts A.G.
(beheer: Suisse-Outremer Bereederungs & Befrachtungs A.G.)
1977: Albacore Albacore Navigation S.A.
1980: Castanada Georgetown
1988: Kingbon II L & H Lines S.A.
1991: Ever Voyage No.6 Yeon Harng Reefer Line S.A.
1992: San Fatt San Fatt Reefer Lines S.A.
1992: Aan de grond gelopen bij Kobe na haar anker te hebben laten slepen gedurende de tyfoon Janis . Verloren beschouwd.

Bron: shipspotting.com


Sting Erfgoed Werf Gusto 2018