Bnr. 156: Vikas (1959)

Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.


Op dinsdag, 30 juni 1959, te 12.50 uur, werd bij de Werf Gusto te Slikkerveer de grijperhopper “Vikas”, die daar in aanbouw is voor de Bombay Port Trust, met goed gevolg te water gelaten. De afdeling Inkoop had de opdracht gekregen te zorgen, dat er een kokosnoot op de werf aanwezig was. De doopplechtigheid zou in dit geval namelijk volgens het Indiase ritueel plaats vinden, o.a. met melk van een kokosnoot in plaats van de bij ons gebruikelijke cham­pagne.Op de dag van de tewaterlating arriveerden de gasten te ongeveer kwart over twaalf op de werf, waar het Gusto Muziekgezelschap reeds opge­steld stond om de feestelijkheid met muziek op te luisteren. Onder de gasten merkten wij op de heer en mevrouw Puri; de heer G. L. Puri, eerste ambassadesecretaris van India vertegenwoordigde zijn regering en mevrouw Puri zou als doopster van het schip optreden. Voorts waren aanwezig de heren Capt. H. D. Kapadia, marine-attaché van lndia, K. K. Kaul, pers-attaché van India, N. C. Kanjilal, vice-consul van India, M. Roudesteijn, vertegenwoordiger van Lloyds Register, en vele anderen.

Ongeveer 10 minuten voor één begonnen de plechtigheden met het gebed tot Lord Varuna, de God van de Zee. Daarna tekende mevrouw Puri met gum-gum-poeder het Swastika-teken op de boeg van het schip waarna dit met rijst bestrooid werd. Vervolgens werd het met rozen­water besprenkeld en werden roosjes tegen het schip geworpen. Na het weghalen van de laatste stoppingen sprak mevrouw Puri de doopformule uit en doopte het schip door het breken van een kokosnoot tegen de boeg van het schip, waarbij de kokosmelk tegen de scheepshuid spatte. Direct na de doop gleed de “Vikas” onder de tonen van de volksliederen te water om even later in de haven afgemeerd te worden voor de verdere afbouw.Na de tewaterlating ver­zamelden de gasten zich in de Directiekamer, waar de gebruikelijke toespraken werden gehouden en waar de Directeur van de bouw­werf aan mevrouw Puri een geschenk aanbood als herinnering aan deze doop­plechtigheid.

Omtrent het schip volgen hieronder nog enkele technische gegevens:

Lengte over alles 71,43 m
Lengte tussen de loodlijnen 66,14 m
Breedte op buitenkant spanten 13,00 m
Holte in de zijde 5,60 m
Geladen diepgang 4,30 m
Hoppercapaciteit 30.000 cub. ft.
Vaarsnelheid 9 knoop

Het schip is voorzien van 2 vaarmotoren, tevens voor de aandrijving van de generatoren, M.A.N. 522 BHP 600 r.p.m. en 1 stand-by motor voor aandrijving van de generator M.A.N. 338 BHP 600 r.p.m.

Aan dek komen vier grijperkranen met een grijperinhoud van 85 cub. ft. en een baggerdiepte van 60′-0″.

(Gusto).

bron: I.H.C. Het Zeskant juli 1959 foto’s: I.H.C. Het Zeskant / fotograaf: Onbekend