Bnr. 571: HHLA 3 (1941)

Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

Het bouwnummer dateert uit de mid-twintiger jaren. Waarschijnlijk is het een kraan geweest uit de Verhuurmaatschappij, die Werf Gusto had. Via die maatschappij (opgeheven in 1939) konden havenbedrijven en havens drijvende kranen- en bokken huren. De kraan is jaren gebruikt als werfkraan.

De kraan is verkocht in 1941 aan de haven van Hamburg. De kraan zou ook ingezet worden bij reparaties/berging van het slagschip ‘Gleisenau’ dat zwaar beschadigd was. Wat er na het vertrek vanuit Schiedam in 1941 met de kraan gebeurd is is niet met zekerheid vast te stellen.  Uit Duitse documenten zou moeten blijken, dat de kraan ter hoogte van Texel door Engelse jachtbommenwerpers tot zinken is gebracht. In die Duitse documenten schrijft men over het zinken van een drijvende kraan, niet specifiek de HHLA 3.

Op de foto ligt de kraan afgemeerd voor de werf in Schiedam. Op de achtergrond zien we de ingang van de Merwehaven. Het gecamoufleerde schip in de Merwehaven doet denken aan een ‘Sperrbrecher’.  Het schip direct achter de kraan is de ‘K2′. De kanonneerboot, die Gusto bouwde in opdracht van de Koninklijke Marine. Het schip werd na de invasie van mei 1940 door de bezetter toegevoegd aan de Kriegsmarine.


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018