Bnr. 508: ss Vechtdijk (1921)

Foto: Maritiem Museum Rotterdam – Fotograaf: Onbekend.

Zaterdag werd van de Werf Gusto der Firma A. F. Smulders, alhier, met goed gevolg te water gelaten, het stalen schroefstoomschip „Vechtdijk”, in aanbouw voor de firma Solleveld, v. d. Meer en T. H. v. Hattem’s Stoomvaart Mij. te Rotterdam, zijnde het derde van vier dergelijke schroefstoomschepen, welke de Werf Gusto voor genoemde firma in aanbouw heeft.

Het stoomschip wordt gebouwd onder speciaal toezicht en volgens de hoogste klasse van de Engelsche Lloyd, tevens ingericht voor de houtvaart. Het is van het Shelter-deck type, heeft een draagvermogen van ongeveer 6500 ton deadweight en de volgende afmetingen: lengte tusschen de loodlijnen 359′- 3”; breedte op het grootste spant 50,0”; holte 24,6”.

In het schip wordt een triple expansie machine geplaatst met oppervlak condensatie van 1800 I.P.K. in staat het vaartuig eene snelheid te geven van 10 knoopen, terwijl de benodigde stoom, wordt geleverd door 3 stoomketels met een verwarmend oppervlak van ongeveer 510 vierk. M., werkende onder een stoomdruk van 180-lbs per vierkante Engelsche duim.

Het stoomschip wordt verder voorzien van een stoomanker- en stuurlier, de noodige stoom-laadlieren, een electrische lichtinstallatie en draadlooze telegraphie.

Onmiddellijk hierna werd de kiel gelegd van één der twee vrachtschepen van 7200 ton, welke de Stoomvaart Maatschappij „Triton” bij de „Werf Gusto” in bestelling heeft.

Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant, 24/01/1921

Het Britse vrachtschip ss. “Shchors” (ex- “Vechtdijk” van Solleveld, Van der Meer & Van Hattum), geschilderd in oorlogsgrijs, ligt voor anker in Amerikaanse wateren. 


Stichting Erfgoed Werf Gusto